Belföld

Nőttek az adóbevételek a Közép-dunántúli régióban

Nőttek az adóbevételek tavaly a Közép-dunántúli régióban a 2011-hez képest, miközben az ismertté vált bűncselekmények száma kevesebb mint felére esett vissza – közölték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régiós és megyei vezetői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Székesfehérváron.

Molnár Tamás, a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága főigazgatója elmondta: a 2012-re tervezett 30,8 milliárd forint helyett 33,8 milliárd forint folyt be valamennyi adónemet tekintve, ami közel tízszázalékos túlteljesítést jelent.

Umenhoffer Ferenc, a regionális adó főigazgatóság vezetője hozzátette, hogy az illetékességi körükbe tartozó adózók tavaly 422,5 milliárd forinttal járultak hozzá a központi költségvetés bevételi céljainak teljesüléséhez, amely 44,3 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Elhangzott, hogy 2012-ben a régióban mintegy 34 ezer ellenőrzést folytattak le a revizorok, az ellenőrzések során feltárt összes nettó adókülönbözet 33,3 milliárd forintot tett ki, ami 18,2 százalékkal meghaladja a 2011. évit.

Krausz Béla, a regionális bűnügyi igazgatósága igazgatója hangsúlyozta: az ismertté vált bűncselekmények száma 2069-ről 1025-re csökkent egy év alatt, mert tavaly óta a számvitel rendjének megszegése bizonyos esetekben nem számít bűncselekménynek.

A 2013-as ellenőrzési tervekről Menyhárt Róbert, a megyei adóigazgatóság vezetője és Hideg József, a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóság igazgatója elmondta: kiemelkedő jelentőségű lesz a belföldi áfaösszesítő jelentés adatainak hasznosítása. Nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a termékpálya ellenőrzésre, a magánszemélyek vagyongyarapodására, valamint a kiutalás előtti áfavizsgálatokra.

Fokozottan vizsgálják majd az internetes kereskedelmet, a magánrendelőkben végzett humán-egészségügyi ellátást, a nagykereskedelem több ágát, a munkaerő-piaci szolgáltatásokat, illetve a hús-, baromfihús-készítmény gyártást és a műanyag csomagolóeszköz, műanyag építőanyag gyártást.

Nagy hangsúlyt kapnak a jövedéki ellenőrzések a rendszeres, időszakos, illetve alkalmi rendezvényeken. Kiemelten foglalkoznak a távol-keleti textil- és ruházat, cipő- és lábbeli termékek importjával, továbbá a próbavásárlásokkal, az árueredettel, valamint a foglalkoztatotti ellenőrzésekkel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.