Belföld

Gyurcsány: üres a fej, üres a szöveg is

Orban-Viktor(210x140)(1).jpg (orbán viktor)
Orban-Viktor(210x140)(1).jpg (orbán viktor)

Az ellenzéki pártok kritizálták, a KDNP dicsérte Orbán Viktor évértékelő beszédét.

MSZP: ugyanazok a közhelyek és olcsó poénok

Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna – reagált Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjére Török Zsolt.

Az elmúlt három év kormányzása azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem tudja, mit kellene csinálni, míg a beszéd azt, hogy a miniszterelnök nem tudja, mit kellene mondani – fogalmazott a szocialisták szóvivője.

Szavai szerint a 25 éve a politikai porondon szereplő miniszterelnök „ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénokat puffogtatta” korábban is, mint most. Orbán Viktor húsz éve erős Magyarországról beszél, de azt még mindig csak a jövő időben teszi – tette hozzá.

KDNP: az ország jobban teljesít

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint évértékelő beszédében Orbán Viktor történelmi távlatokba illesztve egy erős, stabil, reményteli ország képét vázolta fel.

A kisebbik kormánypárt közleményében kiemelte: egyetértenek a miniszterelnökkel, miszerint ma Magyarország jobban teljesít, mint korábban, legyen szó akár az államadósság csökkentéséről, az emberek terheinek mérsékléséről vagy a nyugdíjak értékének megőrzéséről. Ennek ellenére még sok munka áll az ország előtt – tették hozzá.

DK: Orbán Viktor az álmairól beszélt

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédéből kimaradtak a valós tények és a kormányfő csak az álmairól beszélt, ami azt bizonyítja, hogy a kormány nemcsak tönkretette az országot, de észre sem veszi, hogy milyen “iszonyatos a rombolás, amit véghezvitt” – reagált a kormányfői évértékelő beszédre Molnár Csaba.

A DK alelnöke szerint a kormányfő körül dolgozó “kommunikációs álomgyár” három dolgot talált ki: megtalálták az interneten az ország régi sikereit, “amelyekhez a kormánynak semmi köze nincsen”, meg próbálták alkotni a jelenlegi sikereket, amelyek nincsenek, illetve igyekeztek megkeresni a jövő sikereit, amelyeket azonban épp a kormány “aknázott alá az elmúlt három évben”.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a héten állapította meg, hogy nagyobb lesz az államháztartási hiány a kormány által vártnál, valamint marad a gazdasági recesszió.

A politikus szerint Orbán Viktor üzent az ellenzéknek is: ha 2014-ben meg akarják szabadítani az országot attól az “ámokfutástól”, amit a kormány művel, akkor össze kell fogniuk.

Jobbik: az Orbán-kormány sem jobb

Orbán Viktor évértékelő beszéde “nem áll a valóság talaján,” a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira – reagált a Jobbik elnöke.

Vona Gábor közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. Szerinte a kormány ígéretei “beláthatatlanul hosszú távra szólnak, ám az emberek nem tudják, mi lesz velük a holnapi napon”.

A Jobbik elnöke kiemelte: Orbán Viktor nem beszélt a munkahelyteremtésről, a közbiztonság tragikus állapotáról és nem adott számot az elszámoltatás ígéretéről sem.

LMP: Orbán másik mozit néz

Bár a kormányfő az ország függőségének csökkentéséről beszélt, a valóság az, hogy tavaly decemberben rekordmértékű volt a külföldi tulajdonban lévő állampapír-állomány, amelyet a kormány 10 napja egy dollárkötvény-kibocsátással tovább növelt, az államadósság pedig annak ellenére nő, hogy a kormány “eltapsolta” a magánnyugdíj-pénztári vagyont – mondta Schiffer András.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor “nem tudja, hogy kivel szemben folytat szabadságharcot”. Szerinte ugyanis a tőke ára fojtja meg a gazdasági növekedést, vagyis nem az államadósság mértéke, hanem az államadósság ára a fő probléma. Amíg a reálkamat mértéke meghaladja a növekedési rátát, addig a kormányzat csak megszorítás vagy eladósítás árán tudja finanszírozni a gazdaságot – tette hozzá.

Együtt 2014: ezt nem foghatják az elmúlt 8 évre

A kormányfő “úgy tett, mintha csak a lépéseinket kellene növelni és gyorsítani, az irány amúgy jó”, de ez nem igaz: Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok – írja az Együtt 2014 közleményében. A választói mozgalom szerint a jobban teljesítő Magyarországtól – amiről a miniszterelnök beszélt – “éppen az elmúlt két év kormányzati ámokfutása miatt kerülünk egyre távolabb”.

Hozzátették: a szomorú valósággal ma már mindenki tisztában van – a polgárok, a vállalkozások, a munkahelyteremtő befektetők, az Európai Bizottság -, csak Orbán Viktor és szövetségesei nem.  “Az Orbán-Simicska-rezsim a rossz kormányzásával új válságot okozott Magyarországnak. Ezt a válságot már nem foghatják se az előző nyolc évre, se külső tényezőkre: ezért a válságért Orbán Viktor a felelős” – fogalmaznak.

PM: Orbán álomvilágba menekült

Jávor Benedek félőnek nevezte, hogy a kormánynak és a kormányfőnek nincsenek elképzelései arról, hogy hogyan lehet úrrá lenni a gondokon. A beszéd azt sugallja, nem tudják, hogy mit akarnak kezdeni a 2013-ban várhatóan három százalékot meghaladó államháztartási hiánnyal vagy hogyan akarják valódi növekedési pályára állítani a katasztrofális gazdaságpolitikájuk eredményeképpen recesszióba süllyedt gazdaságot – közölte.

Orbán Viktor beszédében gyakorlatilag csak a múltról anekdotázgatott, miközben “valamiféle homályos víziót” vázolt fel arról, hogy az országnak hogyan kellene kinéznie néhány évtized múlva – tette hozzá. Jávor Benedek azt mondta, aggasztónak tartják a miniszterelnök  valóságérzékelésének teljes hiányát. “Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a  saját álomvilágába menekült a valóság elől”, amire már nem is hajlandó reagálni – összegezte véleményét.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök csak annyit fűzött hozzá Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédéhez a Facebookon, hogy “Ha üres a fej, akkor üres a szöveg is…”

A beszédről készült tudósításunkat itt olvashatják, ide kattintva pedig megtudhatják, hogy mit hibázott a miniszterelnök az évértékelőjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik