Belföld

Ellopták a kompresszort, elvisz az ár

Belvíz (belvíz)
Belvíz (belvíz)

Árvíz lehet a Sajó és a Hernád völgyében lévő településeknél az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint. Zamárdiban belvíz van, szivattyúznák vissza a vizet a Balatonba, de nincs mivel, a vízügyi társulás szivattyújának motorját ugyanis ellopták.

Ma közel ezer települést veszélyeztet az árvíz Magyarországon. Ezek a vízfolyások árterületén fekszenek. Idén, a kialakult hóvízkészlet mennyisége miatt, a Sajó és a Hernád völgyében lévő települések mondhatóak veszélyeztetettebbnek – mondta lapunknak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtófelelőse.

Tolvaj

A Balaton déli partján pedig belvíz van, ami az M7-es autópályát és több üdülőt is veszélyeztet. Balatonbogláron, Balatonőszödön, Szántódon és Zamárdiban is belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Egy ideiglenes telepített szivattyúval lehet megkezdeni a belvíz átemelését a belvízöblözetből (a belvízgyűjtő területnek az a része, melyről az összegyülemlő belvizeket a többi területtől függetlenül lehet levezetni), a szivattyúzás azonban akadozik, mert tolvajok jártak a szivattyútelepen. Az elvezető medret addig is folyamatosan tisztítják és kotorják, hogy minél több vizet tudjanak majd átszivattyúzni. Siklós Gabriella elmondta, Zamárdi csütörtökön kapja meg az új szivattyúkat a Balatoni Vízügyi Kirendeltségtől.


Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Megírtuk, Áder János tudja a sikeres árvízi védekezés titkát. A köztársasági elnök szombaton Szolnokon, a várható árvízhelyzetről és az árvízvédelem előkészületi munkálatairól tájékozódott, ahol elmondta: a nagy áradások elleni felkészülés, így a gátak magasítása, a töltések megerősítése, a logisztikai tevékenység megszervezése hosszú évek munkája, ezekkel nem lehet az utolsó órákban kapkodni. Arról azonban az államfő nem szólt, milyen óvintézkedéseket érdemes tenni, hogy megakadályozzák a szivattyúk eltulajdonítását.

Közmunka

Borsod megyében 3200 hektár területet borít belvíz, főleg szántót és legelőt. A szakemberek szerint akkor válhat kritikussá a helyzet, ha hirtelen sok eső esik.

Zala megyében 84 település számít ár- és belvízvédelmi szempontból veszélyeztetettnek, de csaknem ötezer embert mozgósíthatnak, ha veszélyhelyzet áll elő – közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) kedden.

Rigó Csaba, a ZMVB elnöke elmondta, hogy a munkaügyi központok megkezdték azok számának a felmérését, akik az adott településen munkaügyi támogatásban részesülnek vagy közmunkások, és szükség esetén mozgósíthatók árvíz vagy belvíz fenyegetése idején.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: a védelmi bizottság számvetése szerint 4963 embert tudnak mozgósítani a megyében. Ők többségében polgári védelmi és műszaki mentő szakemberek, rajtuk kívül nyújthatnak még segítséget a munkaügyi központok által regisztráltak.

Arra a kérdésünkre, hogy 2006-hoz és 2010-hez hasonlóan idén is von-e be önkéntes katonákat az árvízvédelmi munkákba a katasztrófavédelem, Siklósi Gabriella azt mondta, nem kizárt, de ez függ az árvíz mértékétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik