Belföld

Bármelyik tanár sztrájkolhat

tanár (tanár, diák, oktatás)
tanár (tanár, diák, oktatás)

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sztrájkot nem szervez, de tagjai, „egyéni színekben” csatlakozhatnak a tiltakozáshoz.

.A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – mint írtuk – március második felére határozatlan időre országos sztrájkot hirdet. A lebonyolítás mikéntjéről pénteken dönt az Országos Választmány – mondta el az FN24 kérdésére Mendrey László PDSZ-elnök. Hozzátette, olyan megoldást keresnek, „amely kevéssé fáj a pedagógusoknak, a szülőknek, ellenben hatását a hatalom komolyan megérzi”.

A sztrájk sikerét azonban kétségessé teheti, hogy a legnagyobb ágazati érdekvédő szervezet nem vesz részt a szervezésben. Galló Istvánné PSZ-elnök lapunknak elmondta, tartják magukat a kormánnyal kötött megállapodáshoz, amely szerint nem szerveznek sztrájkot, amíg a kormány nem szegi meg a januárban aláírt megállapodást. Ebben a kormány elismerte a szakszervezetek működését, és vállalta, hogy együttműködik velük az új oktatási rendszer részlet-jogszabályainak elkészítésében. Az iskolák jövőjét meghatározó megyei fejlesztési tervekkel kapcsolatos szabályozás előkészítésében már együtt is dolgoznak a minisztérium és a PSZ szakértői, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével is tárgyaltak már a monitoringbizottságokról. Amíg ezek a közös munkák rendben folynak, addig a PSZ nem szervez sztrájkot.

A társadalom többsége nem fogadja el az átalakítás irányát (Fotó: Kummer János)

Egyénileg kapcsolódnak

Galló Istvánné azonban elmondta, hogy egy sztrájkhoz való kapcsolódás mindig a munkavállaló egyéni döntése, s ez független attól, ki milyen szervezetnek, szakszervezetnek a tagja. Adott esetben tehát bármely PSZ-tag is bekapcsolódhat a másik ágazati érdekvédő által szervezett tiltakozásba. Akár a saját intézményében a szervezésbe is segíthet, de ezt nem teheti a PSZ nevében.

Mendrey László leszögezte, a PDSZ örömmel látja a PSZ helyi képviselőit, tagjait a demonstrálók között, sőt ők kimondottan örülnének, ha ezt – akár – a PSZ logója alatt tennék meg.

Rossz felé indult hajó

A PDSZ elnöke emlékeztetett, hogy a sztrájktárgyalások eredetileg azért indultak, mert a szakszervezetek – egységesen – elfogadhatatlannak tartották az irányt, amely felé a „Klebelsberg hajó” elindult. Sem szakmai, sem pedig érdekvédelmi szempontból nem látták biztosítottnak azon célok elérését, amely az eddigi eredményekre alapozva korszerű, intenzív, 21. századi tudás megszerzését tenné lehetővé. „Azt láttuk, hogy az állandósult forráskivonás, a köznevelési törvénybe ‘belemerevült’ politikai akarat épp az ellenkező hatást váltja ki, mint amire szükség van. Ez a meggyőződés napjainkra sem változott.” A PDSZ szerint a megállapodásban rögzített „eredmények” nem elegendők, s ami van, arra sincs megfelelő garancia.

Kármentésre kaptunk lehetőséget (Fotó: Kummer János)

A PDSZ nem vitázik a megállapodást aláíró szakszervezeti vezetőkkel, tudomásul veszi döntésüket. Mendrey László felhívja ugyanakkor a figyelmet arra a múlt heti reprezentatív felmérésre, amely szerint a pedagógusok 66 százaléka másként látja a helyzetet, mint az aláíró szervezetek, és a társadalom többsége sem fogadja el az oktatás átalakításának irányát. „Ezért mi nem csak a szakszervezeti tagságot hívjuk sztrájkba, hanem párt- és felekezeti elkötelezettségtől függetlenül mindenkit, aki valamilyen módon érintett a változásokban. S ők sokan vannak, nagyon sokan.”

Galló Istvánné lapunknak is megerősítette, sohasem mondták, hogy egyetértenek a kormány intézkedéseivel. Sőt, évek óta hangoztatják, hogy rossz az oktatáspolitika iránya. Ennek ellenére úgy véli, a körülményekhez képest a legésszerűbb döntés a megegyezés volt, amivel álláshelyek tízezreit és intézményeket mentettek meg. „Egyfajta kármentésre kaptunk lehetőséget” – összegezte.

Március idusa után

A PDSZ azután jelentette be, hogy országos sztrájkot hirdet, miután teljes kudarccal zárult az öt fordulóból álló, múlt pénteken befejeződött tárgyalássorozat, ahol minden kompromisszumos javaslatukat elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője.

Mendrey közölte: jogszerűen, a sztrájkra vonatkozó bírósági határozat függvényében, a március 15-i ünnepségek utáni időszakra, az országos választmány által elfogadott és kijelölt időpontra hirdetik meg a határozatlan idejű országos sztrájkjukat.

Számháború

Az FN24-nek 2011-ben adott PSZ- és PDSZ-elnöki közös interjúban Mendrey úgy nyilatkozott, hogy az öt, pedagógusokat képviselõ szakszervezet lefedi az országban tanító mintegy 140 ezer pedagógus több mint felét. A PDSZ 23 ezer tagot tudhat magáénak. Galló Istvánné azt mondta, hogy a nyugdíjas tagokkal együtt a PSZ-nek több mint 50 ezer tagja van van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik