Belföld

Visszatérítést kaphatnak a bankok

bank (bank, )
bank (bank, )

Újra leül tárgyalni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a bankokkal és hitelezésük bővítéséért komoly kedvezményeket ajánlanak majd nekik - írja a hétfői Magyar Nemzet Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkárra hivatkozva.

Az államtitkár jelezte: a bankrendszerrel olyan egyezségre törekednek, hogy a pénzintézeteket ösztönözzék hitelezési aktivitásuk növelésére. A bankok növekvő szerepvállalása esetén az őket sújtó különadóból adó-visszatérítést kapnának vagy adóleírást hajthatnának végre.

A tavasz végéig létrejöhet a megállapodás, egy jóval “agresszívebb” kedvezményrendszert kívánunk nekik ajánlani – ismertette Pleschinger Gyula a Kossuth Rádió G7 című hétvégi műsorában a lap tudósítása szerint.

A portfolio.hu emlékeztet arra, hogy a bankadó az elmúlt években számos változáson ment keresztül. Ezek közül van olyan, amely bizonyos feltételek mellett a tavaly befizetett bankadójuk alapját csökkenti, így a teljes 2012-es évre elszámolt bankadót is csökkentheti.

Bár pontos adatok még nincsenek arról, az így igénybe vehető kedvezményeket melyik bank (vagy akár a teljes szektor) mennyire tudja érvényesíteni, feltételezhető, hogy egy-két milliárd forintnál nem nagyobb ez az összeg. A devizahiteles csomagokhoz korábban igénybe vett kedvezményeken túl három ilyen van: kkv-hitelezéssel, jelzáloghitelezéssel kapcsolatos és EU-s pályázatokhoz kapcsolódó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik