Belföld

“Megölték a fiatal generáció jövőjét”

A magyar kultúra jelképeivel a koporsóban "a közoktatás temetésével" folytatódott péntek este Szegeden a diákok demonstráció-sorozata.

A közművelődés szimbolikus épülete, a Móra Ferenc Múzeum előtt mintegy félszáz középiskolás diák illetve tanár gyűlt össsze, hogy jelképesen eltemesse a magyar közoktatást. Károlyi Loránd, végzős radnótis diák felvezetőjében úgy vélte: az államosítással ellehetetlenítették a diákokat, teljes bizonytalanságban hagyva őket a közelgő felvételi határidő előtt, mert a tárca nem képes a kompomisszumra, és nem hozta meg szükséges intézkedéseket.

Ezt követően Kerekes Péter, harmadéves deákos gimnazista mondott beszédet, aki felidezte a rendszerváltás utolsó szegedi áldozatának, a 27 évesen meghalt Benda Balázsnak a történetét, akit 1983-ban kirúgtak a középiskolából és felfüggeszett börtönbüntetésre ítéltek többek közt az oktatás megreformálását is követelő, illegálisan kiragasztott, az 1848-as szabadságharc 12 pontját átfogalmazó plakátjaiért. Kerekes Péter szerint Benda Balázs akkor egy jobb világot álmodott. Ezen gondolkodva Kerekes Péter is megfogalmazta a maga és a mai szegedi középiskolások hét pontos követelését.

A Szeged24-nek átadott beszéd leiratában az szerepel , hogy a döntéshozók ” hagyják abba a populáris politikát” a diákokkal kapcsolatban, akik “felelős vezetőt”, “a kultúra támogatását” és a megfogalmazott pontok szerint többek közt azt szeretnék, hogy az egyes illetékes döntéshozók: “Matolcsy György, Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa egy életre hagyják ott a politikát” és a “kormányzat kérjen bocsánatot a népétől”.

Kerekes Péter végül azt mondta: “megbocsájtják a döntéshozók tetteit” de szeretnének ” tiszta lappal kezdeni” és ” egy “élhetőbb Magyarországot” közösen megteremteni a kormányzattal.

Ezután az időközben nagyjából másfél száz emberre duzzadt csoport a megyeháza elé vonult. A menet élén hat diák a vállán vitte a közoktatást jelképező, saját maguk készítette koporsót.

Az esemény záróhelyszínén a diákok a Szeged24-nek megmutatták és elmondták, hogy a magyar kultúra jelképeit: többek közt történelem tankönyvet, irodalmi könyvet, kokárdát dobva a koporsóba  temetik mécsesek mellett a magyar közoktatást. Károlyi Loránd szerkesztőségünknek azt mondta azért így, mert véleményük  szerint a szaktárca intézkedéseivel “megölte a fiatal generációk jövőjét.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik