Belföld

Vidnyánszky:a Nemzetit a jobboldali gondolat építette

Vidnyanszky-Attila(1)(960x640)(3).jpg (Vidnyánszky Attila)
Vidnyanszky-Attila(1)(960x640)(3).jpg (Vidnyánszky Attila)

A teátrum leendő igazgatója egész életében erre készült.

Egész délután szerződtetési tárgyalásokat folytatott abban a Nemzeti Színházban, ahol június 30-tól kezd el “igazán és végre” dolgozni; “abban színházban, ahová egész életemben készültem” –  mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő igazgatója csütörtökön Budapesten.

A rendező felidézte színházi pályájának kezdeteit, mikor 1993-ban Beregszászon létrehozták Kárpátalja első állandó társulatát, az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat. “Gyönyörű időszaka volt a színházcsinálásnak” – emlékezett a kevés pénz ellenére hatalmas lelkesedéssel végzett munkára, mellyel elmondása szerint a közösséget kívánták szolgálni.

Mint megjegyezte, ekkor még “szerette” a magyarországi színházi szakma, miután azonban az anyaországban is rendezni kezdett, elfordultak tőle, ahogy a kritikusok többsége később debreceni színigazgatói tevékenységéhez is ellenségesen viszonyult – fűzte hozzá.

Vidnyánszky Attila szólt a “felvállaltan konzervatív, nemzeti gondolat mentén szerveződött” Magyar Teátrumi Társaság megalakulásának körülményeiről is, majd a szervezet által a szocialista kormány színházi törvénye ellen folytatott harcukról, amelyet a magyar színházi struktúra “csodája”, a társulati lét védelme érdekében folytattak.

“Ahogy győzött a Fidesz-KDNP kormány, mi ezt a törvényt módosítottuk” – ejtett szót “első sikerükről”.
Mint azonban a rendező hozzáfűzte, a színházi szakma kettéosztottsága nem szűnt meg, egymás mellett működik a Magyar Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság. A szakma egy része azt mondja, a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházban nem szabad rendezni, a színművészeti egyetem pedig “nagyon határozott gondolatok és ideológiák” mentén folyamatosan politizál – fejtette ki.

Vidnyánszky Attila azonban hangsúlyozta: paradigmaváltás jön, melynek részeként egy igazi, nagy Nemzeti Színházat szeretnének létrehozni. “A Nemzeti egy templom, spirituális, szakrális hely, a nemzet lelkéből született” – fogalmazott a teátrum leendő vezetője, hozzátéve: a Nemzeti Színházat “a jobboldali gondolat építette és tartotta életben, a másik fajta gondolat láttuk, mit csinált belőle”.

Mint Vidnyánszky Attila elmondta: elindultak a szerződtetései tárgyalások, a napok fogynak, és “egyre közelebb van július 1-je”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik