Belföld

Kiderül, kinek kell hittanra járnia

Csak annyi biztos, hogy heti egy óra jut a hitre és erkölcsre.

Napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptembertől a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását. Ezt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár mondta a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozat keretében Merre tart az oktatás? című előadásában.

A többi között arról is beszélt, hogy a kevesebb lesz a tankönyv, mert “semmi nem indokolja, hogy 16 féle engedélyezett tankönyvből lehessen tanítani a 10. osztályban”. A tankönyvek színvonalát a tankönyvbírálat garantálja majd – tette hozzá.

A hamarosan induló pedagógus-életpályamodellről azt mondta, az “valódi fordulatot jelent”, mert évtizedek óta adós a politika azzal, hogy a pedagógusok munkáját jobban szabályozza és előrehaladását garantálja. Így bruttó 135 ezer helyett 196 ezer forint lesz a kezdő tanárok fizetése, a kutató tanároké pedig az egyetemi oktatókéhoz lesz hasonló.

A magyar társadalom egyik legnagyobb problémájának nevezte, hogy “sok ember elszokott a munkától”, s amíg ezt nem oldják meg, “nem lesz igazi felemelkedés”, ez utóbbihoz pedig az oktatásnak hozzá kell járulnia.

Hoffmann Rózsa elismerte, hogy az iskolák átadás-átvételének minden szabályát nem lehetett előre meghatározni, voltak is kezdeti problémák, ezek száma azonban folyamatosan csökken. Kiválónak mondta ezen a téren a kormánymegbízottak, a tankerületi igazgatók és polgármesterek közötti együttműködést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik