Belföld

Hoffmann megerősítette lefokozását

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Megszűnik az oktatási államtitkár pozíció: Hoffmanntól elvették a felsőoktatást.

Az oktatási államtitkárság kedden megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az oktatási államtitkárság feladatköre két részre válik. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját, a felsőoktatási területért – államtitkári rangban – Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt rektora felel majd.

Kedd reggel az Origo írta meg, hogy Balog Zoltán kettéválasztaná a jelenlegi államtitkárságot. Az Orbán Viktor által is támogatott döntés szerint külön felsőoktatási és külön köznevelési államtitkára lenne az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A felsőoktatási helyettes államtitkár Maruzsa Zoltán, a közoktatási Gloviczki Zoltán marad.

Az önálló felsőoktatási államtitkár ötletét megelőzően állítólag olyan forgatókönyv is felvetődött a kormányfő környezetében, hogy kormánybiztost nevezzenek ki az ágazat felügyeletére, de ezt elvetették, mert azt sugallta volna, hogy nagy a baj a területen. Hoffmann Rózsa eddigi pozíciójának szétválasztását ezzel szemben pozitívan, azzal lehet magyarázni, hogy a kormánynak annyira fontos a terület, hogy az külön államtitkárt érdemel.

Az oktatási államtitkárnak egy ideje tartózkodnia kellett a felsőoktatással kapcsolatos változások kommentálásától. A diáktüntetések miatt a Fideszben többen felvetették, hogy valóban le kellene váltani Hoffmann Rózsát, és a miniszterelnök környezetében is többen szerencsésnek tartották volna, ha az államtitkár ismét felajánlja a lemondását, és Orbán Viktor ezúttal elfogadja azt. Ezt javasolta a kormányfőnek a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese is.

A leendő felsőoktatási államtitkár a köztévében hétfőn azt mondta a HaHásokról, hogy „mindig vannak olyan forrófejűek, akik úgy érzik, ez egy jó hecc. Nem bántó szándékkal, de megjegyezhetném, hogy talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak.” A megszólított diákok azonban nem érzik magukat éretlennek. Mint Füzessi Károly HaHa-aktivista az FN24 kérdésére elmondta, az elmúlt pár hónap éppen az ellenkezőjét bizonyítja: azt, hogy a hallgatók nem éretlenek a véleményük kifejezésére, a tiltakozó akciók megszervezésére. Az értelmiség szerepéről és feladatáról pedig kifejezetten jó volna konstruktív vitát lefolytatni – tette hozzá.

Erre is jó alkalom lehet a kedd esti ELTE-hallgatói fórum. Füzessi elmondta, nagyon szívesen látnák ezen Klinghammer Istvánt is, aki a fórum szabályai szerint elmondhatná a véleményét ezzel és a felsőoktatási átalakításokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik