Belföld

Változik a Dugonics tér közlekedése

Február végétől jelentős forgalmi változások lépnek életbe a Dugonics és Árpád téren, illetve a környező utcákban.

Befejezéséhez közelít Dugonics tér és környékének rekonstrukciója. Az új közlekedési rend a Tisza Lajos körúton belül a gyalogosokat és a kerékpárosokat részesíti előnyben.

Ezért a Dugonics és Árpád téren megszűnik az autóforgalom, a területet kizárólag a gyalogosokés a kerékpárosok használhatják.
A Somogyi utcán a jelenlegi autóforgalom megmarad, azonban hétvégén és ünnepnapokon az utcát a forgalom csak a Zrínyi utca felől a Kárász utcai zebráig használhatja, zsákutcaként. A korlátozás alól kivételt jelentenek az engedéllyel rendelkezők (pl.: az ott lakók). Parkolni az egyetem rektori épülete mellett kialakított fizetős parkolókban lehet.
A Toldy utcába a Somogyi utca felől lehet majd behajtani a JATE Klub bejáratáig zsákutcaszerűen, itt a megfordulásra külön helyet alakítottak ki. A Toldy utcában lévő parkolókat kizárólag az egyetem használhatja.
Az Eötvös utcán csak áruszállítás engedélyezett délelőtt 7 és 12 óra között.
Az Apáthy utcába kizárólag a célforgalom, azaz a Somogyi utcai Art Hotelhez, illetve az Apáthy kollégiumba érkező forgalom hajthat be.
A Dugonics tér BÁV-Nagyáruház felőli oldalát csak az engedéllyel rendelkezők (pl.: ott lakók), ill. az áruszállítás délelőtt 7 és 12 óra között használhatják, egyéb forgalom számára behajtani tilos.
Az Aradi vértanúk terén a Nagyáruház mellett az autóforgalom egy sávra szűkül, de a TiszaLajos körútra továbbra is egyenesen, jobbra és balra lehet majd kanyarodni.

A kerékpárosok a szűk járdák miatt és a gyalogosok védelmében a Tisza Lajos körúton a Fekete sas utca és a Kálvária sugárút, illetve a Petőfi Sándor sugárút között az úttesten közlekedhetnek. Az érintett szakaszokon figyelemfelhívó piktogramokat festenek fel.

Az autóforgalom számára nyitott Somogyi, Toldy, Apáthy utca szakaszain a kerékpárosok az úttesten közlekedhetnek, az Eötvös utcában, az Árpád és a Dugonics téren valamint a Dugonics téren a BÁV és Nagyáruház között pedig a gyalogosokkal közös területen. A szökőkút környezete kivétel, ott tilos kerékpározni, csak a gyalogosforgalom engedélyezett.

Újdonság, hogy a Szentháromság utcából egyenesen be lehet hajtani kerékpárral az Aradi Vértanúk terére a volt nyilvános vécé mellett felfestett kerékpársávon. Visszafelé a Nagyáruház oldalában a Tisza Lajos körútra kikanyarodó autóforgalom mellett kerékpársávot alakítanak ki és külön felállást festenek fel az autósáv elé. Így a jelzőlámpa zöld jelzésénél előbb a kerékpárosok, majd az autósok haladhatnak tovább.

Árut rakodni az autóforgalom számára átadott utcákban, a menetirány szerinti útszegély mellett lehet. A korlátozott területekre szóló behajtási engedélyeket a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalában (6720 Szeged, Széchenyi tér 11. Tel.: 62/ 564-364) lehet kérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik