Belföld

Tiltakozó hallgatóktól voltak hangosak az utcák

A kormány oktatáspolitikája ellen tüntető diákok egyetemi épületeket vontak blokád alá, fórumoztak és utcán vonultak.

A diákszervezetek a Deák téren gyülekeztek, ahonnan tiltakozó felvonulást indítottak. A meghirdetett útvonal szerint eredetileg a lágymányosi egyetemi campusig mentek volna, de a résztevők, több mint ötszázan az ELTE Múzeum körúti épülete elé érve megálltak, majd bementek a karra. (Olvassa el az eseményről percről percre készült részletes beszámolónkat is)

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat által szervezett demonstráció részvevőinek egy része az egyetem Múzeum körúti A épületében, a kari nagyelőadóban gyűlt össze, itt a tiltakozás egyik rendezője azt mondta: az egyetemek autonómiája érdekében nyomásgyakorlási eszközként “visszafoglalják az egyetemet”, “blokádot hirdetnek”. A kari nagyelőadóban fórumot kezdtek, és döntöttek arról, hogy kedd reggelig többen az egyetemen maradnak, majd aznap döntenek az esetleges folytatásról.

A demonstrálók ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületéhez vonultak, majd onnan a Magyar Nemzeti Múzeum irányába indultak vissza. A múzeum lépcsőjén felolvasták hat pontból álló követeléseiket. Ebben a közoktatás és a felsőoktatás reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonások leállítását, a hallgatói szerződés eltörlést, az egyetemi autonómia helyreállítását és a hátrányos helyzetűek továbbtanulási lehetőségeinek megteremtését sürgették. A tiltakozók ezután elszavalták a Nemzeti dalt.

A demonstrálók ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében tartottak gyűlést, majd visszatértek az ELTE Múzeum körúti épületébe, ahol ismét fórumot kezdtek. Ezen este arról döntöttek, hogy keddre kezdeményezik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum összehívását.

A tüntetés kezdetén a magukat nemzeti érzelműnek valló Magyar Tavasz Mozgalom aktivistái tartottak sajtótájékoztatót. Itt Stummer János, a nemrég alakult szervezet vezetője elfogadhatatlannak nevezte a Hallgatói Hálózat szerinte anarchista módszereit, ám a követeléseikkel egyetértett.

A több száz demonstráló jelentős rendőri készültség és felvezetés kíséretében egyebek mellett azt skandálta, hogy “szabad ország, szabad egyetem!” illetve “nem hagyjuk!”. Molinóikon az volt olvasható, hogy “stadionok helyett szellemi arénákat”, illetve “mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”. A demonstráció békésen zajlott, ám a felvonulók az úttestre lépve többször akadályozták a közúti forgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik