Belföld

” Ha tüsszög az egyetem, a város is fázik”

Az oktatók szerint felemásra sikeredett a hétfő esti, szegedi egyetemi demonstráció, a diákok bíznak abban, hogy elérik a céljukat. Képgalériával!

Hétfő délután négykor mintegy félszáz szegedi egyetemi diák és oktató gyűlt össze a jogikar épülete előtt, hogy egy villámcsődülettel kezdjék a hétfői egyetemi demonstrációt, mellyel a szegediek az országos akcióhoz csatlakoztak. A flashmob-on a diákok és az oktatók gondjaikat írták fel egy-egy léggömbre, amely feliratokat aztán kört alkotva felolvastak, majd a lufikat kidurrantották. Képgalériánkban számos jellemző feliratot láthatnak a diákok és oktatók által fontosnak tartott egyetemi gondokból. Egyébként az egyetemen már napok óta szórólapokon terjesztik az akcióban részvevő diákok és oktatók érdekképviseleti szervezetei az illetékes tárcának megfogalmazott, a felsőoktatás reformját szorgalmazó petícióikat.

A villámcsődület után a résztvevők a Városháza elé vonultak, hogy követeléseiket átadják a városi és országgyűlési képviselőknek. Itt már nagyjából kétszáz fős tömeg gyűlt össze hallgatókból és oktatókból. A Városháza előtti demonstrációt egyedül egy idősebb úr zavarta meg, aki ” Éljen Szálasi!” jelmondatot kiabált a szónoklatok közben. A férfit a szervező diákok először megpróbálták lebeszélni, majd mivel nem sikerült, a helyszínen lévő rendőrök beavatkoztak és kiemelték a tömegből. Ezt az incidenst leszámítva a tiltakozó akció zavartalan volt.

A diákok követeléseivel összhangban lévő petíciót a Városházára Szirmai Éva az SZDE Oktatói Hálózat tagja vitte átadásra. Mint később a kinti tömegnek elmondta: az átadás felemásra sikeredett, mert a kormányhivatal vezetője Dr. B. Nagy László nem – ezért neki a portán hagyták a dokumentumot – az apolgármester, Dr. Solymos László viszont átvette a petíciót azt ígérve: figyelembe veszik a következő esedékes közgyűlésen, név szerinti szavazással az egyetem igényeit. Szirmai Éva beszédében arra emlékeztetett: a város és az egyetem sorsa összefonódik a mindennapi életben, és az egyetem gazdaságilag tűrőképessége határára jutott.


Jobbról Szirmai Éva ( fotó: Iványi Aurél)

Ahogy arról korábban egy interjúnkban beszámoltunk az egyetem rektora is bár reménykedve, de hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Szeged24 kérdéseire, részletes gazdasági adatokkal alátámasztva az egyetemi elvonások miatt fellépő bizonytalansági tényezőket.

Kiss Attila az Oktatói Hálózat másik tagja is arra emlékeztetett: ” ha veszélyben az egyetem akkor veszélyben a város is”, mert elmondása szerint az egyetemen minden nyolcadik ember munkahelyet teremt, így szerinte az, aki “az egyetemtől vesz el az a várostól is elvesz”, a pincértől a taxisig. Károlyi Lóránd a Radnóti Miklós Gimnázium végzőse, a KiHa mi nem elnevezésű tömörülés aktivistája úgy vélte: az illetékes minisztérium nem veszi komolyan tárgyalóparnereit, és nem mutat kompromisszumkészséget. A tanár bejelentette: pénteken a szegedi középfokú oktatás képviselői a Móra Ferenc múzeum előtt jelképesen eltemetik a közoktatást.

A szónoklatok alatt a tömeg a ” Semmit rólunk, nélkülünk” szlogent skandálta.


Fotó: Iványi Aurél

A Hallgatói Hálózat és a MiértHallgatók tömörülés két aktivistája, Molnár-Héricz Boglárka és Bugyi László, a tüntetés után a Szeged24 -nek azt mondta: bíznak abban, hogy az oktatókkal közösen elérik a céljaikat. A zimankós téli időre utalva úgy fogalmaztak: ” ha tüsszög az egyetem, fázik az egész város.” Hozzátették: az egyetemi élet képviselői folytatják a demonstrációikat Szegeden is. A tüntetés rendbontás nélkül ért véget. Utána a résztvevők egy része a bölcsészkarra ment, ahol fimvetítések és beszélgetések várták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik