Belföld

Nem akarunk feszültséget a románokkal

szekely-zaszlo(210x140)(2).jpg (székely zászó )
szekely-zaszlo(210x140)(2).jpg (székely zászó )

Német Zsolt külügyi államtitkár azt mondta, Magyarország párbeszéddel szeretné megoldani a székelyzászló miatt kirobbant konfliktust.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az m1 Az Este című műsorában arról beszélt, alapvető európai uniós érték, hogy a közösségek szabadon használják szimbólumaikat, de Magyarország nem arra törekszik, hogy európai ügy legyen a közelmúltban kirobbant vitából. Az egész ügy a Székelyföldről indult és fontos, hogy ez így is maradjon – jelentette ki Németh Zsolt, hozzátéve, hogy „Magyarország nem kívánja internacionalizálni az ügyet”.   Azt mondta: Magyarország abban érdekelt, párbeszéd keretében megoldódjon a kialakult helyzet, nem áll érdekében a feszültség növelése. „Azon vagyunk, hogy a feszültséget csökkentsük” – jelentette ki a külügyi államtitkár.

Szerdán Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminiszter a diplomáciai szokásjog megsértésével vádolta meg, és kilátásba helyezte kiutasítását, ha a nagykövet nem tér vissza „megbízatása keretei közé”.   Titus Corlatean az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva azt nehezményezte, hogy a magyar nagykövet egy másik hírtelevízió vendégeként, újságírói kérdésre válaszolva Magyarország támogatásáról biztosította a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét és közleményt is kiadott, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Németh Zsolt külügyi államtitkár „beavatkozását”.

Így kezdődött

Január közepén körlevélben szólította fel Kovászna megye polgármestereit Codrin Munteanu prefektus, hogy ne kövessék a megyei tanács elnökének kérését, és ne tűzzék ki a polgármesteri hivatalokra a székely zászlót.

Később Magyarországon is elindult a székely zászlók kifüggesztése az önkormányzati hivatalokra, tiltakozásul a romániai tilalom miatt. A budafoki zászló kitűzésénél ott volt Németh Zsolt is és szimbolikus agressziónak nevezte a román lépést.

A magyar kormány a székelyzászló mellett

A magyar külügyminisztérium közleményben foglalt állást így: a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van, a romániai magyarságnak jogában áll használnia szimbólumait, ezért Magyarország támogatja a székely zászló használatát.

Ez román belügy

Victor Ponta román miniszterelnök országa belügyének nevezte csütörtökön a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. A kisebbségi jogok hazai tiszteletben tartása Románia belügye: „nincs amiért beleszóljon a magyar miniszterelnök, és nem vagyok kíváncsi a véleményére ebben a témában” – jelentette ki arra az újságírói kérdésre, tervez-e miniszterelnöki szintű tisztázást a székely zászlóról kirobbant magyar-román vita ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik