Belföld

Dagad a román-magyar botrány a székelyzászlók miatt

szekely-zaszlo(210x140)(2).jpg (székely zászó )
szekely-zaszlo(210x140)(2).jpg (székely zászó )

A román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt nyilatkozata után.

Német Zsolt külügyi államtitkár a Székelyföldön dúló “zászlóháború” kapcsán kedden azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.

Erre a román külügyminisztérium ma közleményben így reagált: elfogadhatatlan Németh Zsolt nyilatkozata, az ellentétben áll Románia és Magyarország stratégiai partnerségi kapcsolatával, valamint a jószomszédi viszony szellemiségével. Románia nem fogad el ilyen “sajnálatos beavatkozásokat”, amelyek megsértik a román alkotmányos és törvényes kereteket. A magyar államtitkár lényegében az etnikai területi autonómia mellett foglalt állást, amit nem tesz lehetővé a román alkotmány – olvasható a közleményben.

A román külügy bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Füzes Oszkár a bukaresti külügyminisztériumban egyebek mellett kijelentette: Magyarország szolidáris aszékelységgel, amikor azt tapasztalja, hogy elvitatják tőle a nemzeti jelképek használatának alapvető jogát.

“Normális dolognak tartjuk, ha a székelyek használják jelképeiket, ez alapvető joguk, ez a románok jogos érzékenységét nem sértheti” – számolt be az MTI-nek Füzes Oszkár a román külügyminisztériumban megfogalmazott válaszáról.

Kedden a kormány támogatásával és közreműködésével két budapesti önkormányzat is kitűzte a székely zászlót az épületére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik