Belföld

Újabb felfordulás a belvárosban

A Ferenciek tere felújítása miatt szombaton ismét változik a környék felszíni forgalmi rendje, az Astoria felé jelentős forgalomkorlátozás lép életbe - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A téren megkezdődik a gyalogos- és a korábbi Y-aluljárók átépítése, a födém cseréje miatt május elejéig a jelenlegi hat sáv helyett csak háromban haladhatnak majd a járművek. Az Astoria felé a munkaterület mellett mindegy százméteres szakaszon csak egyetlen forgalmi sáv marad.

A torlódások elkerülése érdekében a Váci utcát ismét megnyitják a Március 15. tér felől, így a Váci utca-Irányi utca-Reáltanoda utca-Szép utca kerülőútvonal is használható lesz. A BKK ennek ellenére azt javasolja, hogy aki teheti, az Budáról Pest felé másik Duna-hidat válasszon az Erzsébet híd helyett.

A buszok megállóját a téren a jelenleginél húsz méterrel hátrébb helyezik.
Buda felé változatlanul két forgalmi sávon haladhat a közúti forgalom, a korábbi buszfolyosó sávjaiban kialakított területen. A belső forgalmi sávot azonban kizárólag a személygépjárművek használhatják.

Mivel a Ferenciek terénél a buszsáv egy szakaszon megszűnik, várhatóan késésekre kell számítani az erre közlekedő autóbuszok (5, 7, 7E, 8, 112, 173, 173E, 178, 233E, 239) közlekedésében, annak ellenére, hogy a megállóból kihajtásnál a buszoknak lesz elsőbbségük. Ezért a BKK alternatív közösségi közlekedési útvonalat (47-49-es villamosok, 2-es metró) javasol az utazóknak.

Szintén szombaton véglegesen megszűnik a Kossuth Lajos utca Szép utcai torkolatában kijelölt gyalogátkelőhely, helyette az onnan 70 méterre lévő Semmelweis utcai átkelőhely használatát javasolják.

A Ferenciek terén az átalakítások után az aluljárók helyett a felszínen kelhetnek majd át a gyalogosok és a kerékpárosok. A 15-ös és 115-ös buszoknak sem kell aluljárókba hajtaniuk, mivel a korábbi Y-alagút megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik