Belföld

Parlamenti képviselő szólal fel a „becsület napján”

Lenhardt Balázs képviselő és egy református lelkész is felszólal a hungarista rendezvényen.

Idén is a Normafánál rendezik meg szombaton a hungarista, nemzetiszocialista és más, magukat inkább a „nemzeti radikális” irányzathoz soroló szélsőjobboldali szervezetek az úgynevezett becsület napját. A szervezés konspiratív módon folyt, főként azért, hogy a törvényi határidők lejárta előtt senkinek ne legyen módja ellentüntetést bejelenteni a rendőrségen – írja a nol.hu. A pontos helyszínt a szervezők csütörtökön hozták nyilvánosságra.

„A mostani rendezvény nem demonstrációs jellegű, hanem keresztény szellemiségű kegyeleti szertartás – mondta a lapnak az egyik, neve mellőzését kérő szervező. – Szeretnénk elérni, hogy az embereknek ne a szélsőségesség jusson először az eszükbe, ha a becsület napjáról hallanak.”

Parlamenti képviselő a demonstráción

A rendezvényen jelen lesz a hungarista és/vagy nemzetiszocialista Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungarica Mozgalom, a Betyársereg, a nemzetközi Blood and Honour (Vér és Becsület) magyarországi divíziója, valamint a Nemzeti Forradalmi Párt.

Idén először magyar parlamenti képviselő is beszédet mond a szélsőjobbos rendezvényen: a Jobbik frakciójából tavaly kilépett, majd a pártból kizárt Lenhardt Balázs. Lenhardtot december közepén a rendőrség garázdaság miatt előállította, miután egy budapesti, cionizmusellenes rendezvényen felgyújtott egy izraeli zászlót. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Balog Zoltánnak írt képviselői levelében sérelmezte, hogy a kormány megemeli a holokauszt túlélőinek járadékát. Az aláírásban magát nemzeti radikálisnak nevező független képviselő többek között azt írja, hogy Magyarország polgárainak „elegük van abból, hogy a zsidó vezetők virágzó üzletággá tették a holokauszt-ipart, ezzel meggyalázva azoknak az emlékét, akiknek valóban megpróbáltatásokat és üldözést kellett elszenvedniük”.

A nol.hu úgy tudja, hogy a tervek szerint a Normafánál egy meg nem nevezett református lelkész is felszólal. A Jobbik viszont nincs a meghívottak között.

Takarják le

A szervezők a résztvevőktől többek között azt kérik, hogy érkezés előtt vizsgálják át a ruházatukat, és a tiltott önkényuralmi jelképeket takarják le. „Szúró-vágó eszközt, egyéb, fegyvernek minősülő tárgyat nem hozhatsz a rendezvényre. Az ittasan érkezőket, rendbontókat a rendezőség a rendezvényre nem engedi be, illetve onnan eltávolítja. A résztvevőknek tilos az arcuk takarása, mivel ez a rendezvény feloszlatásához vezethet. Kizárólag a rendezőséggel egyeztetett zászlók, feliratok használatát engedélyezzük” – szól a többi instrukció. Arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben „agresszív vagy számodra gyanús fotóst veszel észre, haladéktalanul értesítsd a rendezőket”.

1945. február 11-én a budai Várba szorított német és magyar csapatok – nagy veszteségeket szenvedve – megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A szélsőjobboldalon ezt nevezik a becsület vagy a kitörés napjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik