Belföld

Izraeli zászlót égetett a képviselő

A rendőrség garázdaság miatt előállította Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt, miután péntek este egy budapesti, cionizmusellenes rendezvényen felgyújtott egy izraeli zászlót.

A Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által szervezett eseményen a Külügyminisztérium előtt a zászló felgyújtása közben “Mocskos zsidók” és “Auschwitzba velük!” kiáltások hallatszottak. A rendezvényen több mint százan vettek részt, közülük többen elkísérték a rendőrség által előállított volt jobbikos képviselőt a rendőrségi autóhoz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek este honlapján azt írta: a Külügyminisztérium elé bejelentett rendezvényről garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a rendőrök előállították Lenhardt Balázs országgyűlési képviselőt. A képviselő mentelmi jogáról nem mondott le, meghallgatása után távozott.

A Külügyminisztérium közleményt adott ki. Azt írták, a tárca elítéli a szélsőjobboldali tüntetés során elhangzott szégyenletes, uszító és kisebbségellenes beszédeket és megnyilvánulásokat. Felháborítónak nevezték, hogy az esemény során egy külföldi állam nemzeti zászlóját elégették, amit a tárca “egy ország, egy nép elleni gyűlölet keltésére alkalmas cselekedetnek tart”.

A Jobbik elhatárolódott a történtektől. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője péntek esti közleményében hangsúlyozta, hogy a Külügyminisztérium előtt pénteken tartott rendezvény a Jobbik részvétele nélkül zajlott le. A párt szerint “a zavaros hátterű eseményt úgy próbálták felhasználni egyesek saját politikai karrierjük építésére, hogy miközben a szabadidejük nagy részében a Jobbik megosztásán munkálkodnak, addig most pártunk farvizén próbálnak szereplési lehetőséghez jutni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik