Belföld

Csodájára járnak a cigányétteremnek

Romani Platni (Romani Platni)
Romani Platni (Romani Platni)

A vártnál nagyobb sikere van a Romani Platninak. Vannak új tervek is antidiszkriminációs projektre.

Közel egy éve nyitott meg a lakásétterem a IX. kerületi Tűzoltó utcában. Akkor csupán 12-15 embert tudtak fogadni egyszerre, hogy jóllakassák őket például muzsgyejjel, gánicával, zsurmóval, vagy éppen mruncival és bodaggal.

Bővítés

Azóta akkora lett a kereslet az ételek után, hogy bővíteni kellett az éttermet. Nagy Krisztina projektvezető lapunknak elmondta, ma már akár 24-en is vacsorázhatnak náluk. De nem csak a hely bővült, hanem a szolgáltatások is. Például esténként autentikus (gitár, kanna, szájbőgő) zenével kedveskednek a vendégeknek, illetve előadásokat is tartanak cigánytörténelemről.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

A cél az, hogy vállalkozás formájában vigyék tovább az üzletet, ami tavaly antidiszkriminizációs projektként indult. Nagy Krisztina szerint jó kezdeményezés volt, hiszen végre a pozitív oldalát mutatta és mutatja be a cigányságnak. Számos riport készült róluk, és a visszajelzések alapján csak pozitív kritikát kaptak, ahogy a vendégektől is. Egyetlen esetben tett megjegyzést egy vendég, amikor nem találta elég melegnek a fánkot.

Fontos emberek

Sokan megfordultak már az étteremben.  Többek között brüsszeli, illetve strasbourgi döntéshozók is. Hogy név szerint kik voltak, azt a projektvezető nem szerette volna elmondani, mert elsősorban magánemberként tettek látogatást a Romani Platniban. Azt azonban megtudtuk tőle, hogy hamarosan az amerikai nagykövetségről is tiszteletüket teszik Malvin néni bodagja előtt.

Azt, hogyan is készül a bodag, korábbi riportunkból itt megnézheti.

A kerületi vezetőséggel (döntéshozókkal) együtt további projektek kapcsán is egyeztetnek. Elsősorban szociális varrodában és mosodában gondolkodnak, de ezek még egyelőre távlati tervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik