Belföld

Schiffer nem menti meg Orbánt, visszakéri a mandátumokat

Az LMP frakcióvezetője nem akar szövetséget sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel 2014-ben. A jelek szerint egykori párttársaival sem.

Az is benne van a pakliban, hogy független képviselőként folytatjuk a parlamenti munkát, de ezt nem szeretnénk – mondta Schiffer András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, miután ismét eredménytelenül zárult az LMP és az abból kivált Párbeszéd Magyarországért Párt egyeztetése. A Lehet Más a Politika frakcióvezetője szerint mindenképpen meg akarnak egyezni, de nem hajlandóak elvtelen alkukat kötni, és nem megvalósítható a Párbeszéd Magyarországért Párt kérése, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP – Párbeszéd Magyarországért névre. A házszabály szigorú, nem lehetünk egyik napról a másikra hirtelen Hóvirág képviselőcsoport, mert az mondjuk, marketing szempontból jól hangzik – fogalmazott.

A 2014-es választásokkal kapcsolatban azt mondta: azt már most kijelentheti, az LMP 2014-ben nem fog mentőkötelet dobni a Fidesznek, ha úgy alakul. Nem szeretne a mérleg nyelve lenni. Orbán Viktor leváltása a céljuk, hogy véget vessenek a kaszárnyakapitalizmusnak – tette hozzá. Schiffer közölte: nem akarnak egyik nagyobb párthoz sem dörgölőzni, mert ezen pártok Magyarország- és világképe nehezen összeegyeztethető az LMP programjával.

Karácsony: Schifferék a mandátumaikat akarják

A műsorban rögtön az LMP frakcióvezetője után Karácsony Gergely következett, aki azt mondta: az LMP-ben maradók kérték őket, hogy adják vissza mandátumaikat, de ez nem fog megtörténni. A Párbeszéd Magyarországért Párt alapítója elmondta: azért nem adják vissza mandátumukat, mert szerintük a 2010-ben szerzett 15 mandátum a közös politika eredménye volt. Az LMP névváltoztatásáról azt mondta: nem a hasukra ütve találták ezt ki, szerintük lenne lehetőség erre, de nem ez a legfontosabb kérdés. Karácsony Gergely úgy véli, az a kérdés, képesek-e még együtt dolgozni az LMP-ben maradókkal.

Hozzátette: ők mindenképpen megpróbálnák a közös munkát, mert sok minden összeköti őket az LMP-vel, még akkor is, ha kilépésük mögött az áll, hogy máshogy viszonyulnak az ellenzéki együttműködéshez. A Párbeszéd Magyarországért Párt egyik alapítója kijelentette: így vagy úgy, de február 11-éig véget kell vetni a kialakult helyzetnek. Karácsony Gergely azt mondja: benne nincs harag a kialakult helyzet miatt, ugyanis nem érzelmi viszonyok vezettek idáig. A politikus elmondta: jelenleg az új párt alapszabályán dolgoznak, két hét múlva pedig formálisan is megalakulnak, megválasztják a vezetőket is.

Jávor: más baj is volt

Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért alapítója az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy a 2014-es választási stratégia különböző megítélése mellett az LMP-n belüli konfliktusok többsége abból alakult, hogy nem működött jól a párt belső döntéshozatali és döntés-végrehajtási rendszere, amit régóta próbáltak rendbe tenni; már tavaly javaslat volt egy szervezetileg működőképesebb rendszer létrehozására. A képviselő a mandátum megtartásáról szóló kérdésre úgy reagált: a felmérések azt mutatják, hogy a választók többsége az együttműködés párti politikát támogatja, amelyet mi képviseltünk az LMP-n belül.”

A Párbeszéd Magyarországért szerint szükség van egy ellenzéki együttműködésre, ennek részeként az egyéni választókerületek szintjén való megegyezésre. Jávor Benedek hangsúlyozta: az együttműködésekhez további tárgyalásokra, egyeztetésre van szükség.

Schiffer András korábban lapunknak azt mondta: „kizárólag a jelenlegi és a volt LMP-s képviselőkön múlik, lesz-e közös frakció”, akkor a frakcióvezető nem tartotta korrektnek azt a kérdésfelvetést, hogy a kormányváltás-e a párt fő célja, mondván a kilépők hegyezték ki a párton belül ezt a kérdést.

Az éhségmenet közös ügy

„Az ország valamennyi megyéjéből induló éhségmenetek az egyre súlyosabb méreteket öltő elszegényedésre és munkanélküliségre hívják fel a figyelmet, tisztességes közmunkabért, egyenlő jogokat és igazságosabb közteherviselést követelve” – írja közleményében a párt. Kiemelik: az idén megfogalmazott követelések egy részével ráadásul az ombudsman is egyetért, ahogy az a közfoglalkoztatásról szóló jelentésben is olvasható.

A minimálbérnél alacsonyabb közfoglalkoztatási bérminimum az alapvető jogok biztosa szerint is sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ezért álláspontja szerint szükséges, hogy az fokozatosan emelkedjen a minimálbér szintjére” – emlékeztetnek. Az LMP szerint minden olyan békés kezdeményezés támogatandó, amely „a kormány szegényellenes és antiszolidáris politikája ellen emel szót”, így csak úgy mint tavaly, idén is csatlakoznak az éhségmenethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik