Belföld

Rossz az új metró vezérlése

Beismerte ezt a BKV, és új számítógépes program telepítésére kötelezte az Alstomot. Ám félő, hogy emiatt már nem ugyanaz a jármű lesz, mint amit leszállított.

Nem telik el nap, hogy ne romlana el valamelyik a darabonként 1 milliárd forintért vásárol új járműből – írja a Blikk. Csak januárban 32 meghibásodást rögzítettek, és 10 alkalommal még az utasokat is le kellett szállítani, a metrót pedig azonnal a szerelőműhelybe irányították.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke szerint komoly baj, hogy többnyire az a számítógépes program romlik el, amely lényegében az egész metrót vezérli. Tudják ezt a BKV-nál is, ezért is kötelezték az Alstomot az új szoftver telepítésére.

Mint a BKV-nál elmondták, számítottak kisebb meghibásodásokra, működési zavarokra a kezdeti időszakban, hiszen ez egy új típus esetében teljesen természetes. Ám Bíró állítja, ezek aligha bagatell hibák, hiszen ugyanaz a szoftver vezérli többek között a kétféle fékrendszert is, ami, ha elromlik, akár tragédiához is vezethet. Ha pedig a szoftvert kicserélik, már nem ugyanaz a jármű lesz, mint amit leszállított a cég – jegyzi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik