Belföld

LMP: hol a pénz az 55 ezer állami helyre?

felsooktatas(210x140)(8).jpg (felsőoktatás)
felsooktatas(210x140)(8).jpg (felsőoktatás)

Az ellenzéki párt szerint hiába ígérte meg a kormány a férőhelyek biztosítását a felsőoktatásban, a mai napig nem lehet tudni, hogyan fogják finanszírozni az intézményeket.

Az állandó ködösítés mellett Hoffmann Rózsáék láthatólag azzal próbálkoznak, hogy a szénszünetre és elbocsátásokra kényszerülő egyetemekre próbálják áthárítani a felelősséget, miközben értesüléseik szerint újabb brutális megszorításokra készülnek – áll Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője közleményében.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy állítsák meg az eszetlen forráskivonást és tisztázzák végre az egyetemek idei finanszírozását – írja a politikus.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke kitért arra is, hogy közeledik a felvételi időpontja és még mindig totális bizonytalanság uralkodik a felsőoktatásban, a fiatalokkal együtt az egyetemek vezetői és tanárai is a sötétben tapogatóznak.

Rámutatott: hiába ígérte meg a hallgatói tiltakozások hatására a kormány tavaly év végén, hogy legalább 55 ezer államilag finanszírozott férőhelyet garantál a felsőoktatásban, továbbra sem látni ennek a fedezetét, költségvetési forrását.

Kitért arra is, hogy a 2013-as büdzsé legnagyobb vesztese a felsőoktatás, amelynek finanszírozása az eredeti tervek szerint a korábbi 190 milliárdos támogatásról 120 milliárd közelébe süllyed. A beharangozott többlettámogatás a korábbi kivonások csak egy kisebb részét pótolná, de az egyetemek mindennapi működésére ez sem fordítható.

Ráadásul a hírek szerint a kormány mégis újabb megszorításokra készül, több mint 40 milliárd forinttal tervezik csökkenteni a kiadásokat – jegyezte meg, hozzátéve: a nagyobb egyetemek támogatását a tavalyihoz képest további huszonöt-harminc százalékkal vágják meg, a kisebb vidéki egyetemeket lényegében megfojtják az ennél is nagyobb arányú megszorításokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik