Belföld

Vakon spórolnak az egyetemek

Egyetemista (egyetemista)
Egyetemista (egyetemista)

Megszorítások és elbocsátások várhatóak az intézményeknél. A minisztérium által ígért pénzről semmi biztosat nem tudnak.

Virtuális költségvetést fogadhat el a héten az ország számos egyeteme, miután az intézmények gazdasági vezetésének alapvető adatok hiányában kellett összeállítaniuk a tervezeteket – írja a hvg.hu.

Nem tudják például, hogy mely intézmények nyerték el az úgynevezett kiemelt-, és kutatóegyetem minősítést. Így arról sincsenek információik, hogy kik és milyen arányban osztoznak majd az intézményi kiválóság támogatására elkülönített tíz milliárd forinton. Ahogy annak a 27 milliárd forintnak a sorsáról sincs pontos információ, amivel a kormány a felsőoktatási intézmények korábbi elvonásait tervezi kompenzálni.

A héten borul majd a bili, amikor a szenátusoknak el kell fogadniuk a várhatóan jelentős megszorításokat, létszámleépítéseket tartalmazó költségvetési előterjesztéseket. Sokan ekkor döbbennek majd rá, milyen év lesz intézményük számára 2013” – mondta a lapnak egy nagy egyetem vezetője. Az információhiányos állapot mellett az indulatokat fokozta, hogy pénteken minden felsőoktatási intézmény levelet kapott az oktatási államtitkárságtól, melyben jelentősen csökkentett, és önkényesen megállapított kapacitásszámokkal szembesültek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik