Belföld

Így vonna segélyt Vona

Képviselői önálló indítványként nyújtotta be Vona Gábor és Sneider Tamás a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosítását.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom két képviselője törvényjavaslatában az immár 20 éves törvényt kiegészítené egy olyan paragrafussal, amely pontosítaná a pártelnök korábbi bejelentését, hogy megvonják a segélyeket a bűnözők családjától. A javaslat szerint a felelősségre vonás után három éven belül nem kaphat foglalkoztatást helyettesítő támogatást, rendszeres szociális segélyt, átmeneti segélyt az, akivel egy háztartásban olyan 18 év alatti él, aki „emberölést, testi sértést, hivatalos személy elleni erőszakot, rablást, zsarolást, vagy önbíráskodást követett el” és ezt jogerős döntés megállapította. Szintén nem járna a szociális ellátás, ha az eljárást a gyermekkor, mint büntethetőséget kizáró ok miatt szüntették meg.

A Jobbik olyan igazságos szociálpolitikát sürget, amely „az egyéni jogok mellé kötelezettségeket is rendel, ösztönzőket és szabályozókat határoz meg, a társadalmon való élősködést elutasítja”. A radikális párt szerint egy szülő joga és kötelessége gyermeke gondozása, nevelése, a társadalmi normák, értékek megismertetése. Ha egy szülő közvetve vagy közvetlenül hozzájárul ahhoz, hogy gyermeke súlyos, erőszakos bűncselekményt kövessen el, akkor az igazságosság elvét követve a köz által biztosított különböző juttatások szűkítése indokolt.

„A módosítás célja, hogy a nevesített ellátások megállapítására és folyósítására ne legyen lehetőség bizonyos személyi kör számára, akik a társadalmi együttélés szabályait durván, büntetőjogilag dokumentáltan megszegték. Az ilyen személyek kizárása az egyes támogatási formákból indokolt” – írja a két beterjesztő.

A Jobbik korábban már leadta hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról szóló népszavazási kezdeményezését. A párt a következő kérdés hitelesítését kérte: “Egyetért-e ön azzal, hogy ne részesüljön foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben, vagy átmeneti segélyben az a személy, akivel a közös háztartásban élő, 18. életévét be nem töltött, a nevelése, gondozása, felügyelete alatt álló személy jogerősen megállapítottan emberölést, testi sértést, hivatalos személy elleni erőszakot, rablást, zsarolást, vagy önbíráskodást követett el és a bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben indult eljárás megszüntetésétől számítva három év még nem telt el?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik