Belföld

Gyulára költözik a Fidesz

fidesz-frakcio(i)(960x640)(1).jpg (parlament, fidesz frakció)
fidesz-frakcio(i)(960x640)(1).jpg (parlament, fidesz frakció)

Háromnapos frakcióülést tart a Fidesz–KDNP, ahol Orbán értékel, majd kérdezni lehet.

Az MTI úgy tudja, a zárt tanácskozás kezdete előtt, kedd késő délután ülésezik Gyulán a Fidesz választmánya. Este Rogán Antal, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője köszönti a kormánypárti politikusokat, majd Orbán Viktor tart helyzetértékelést, ezt követően pedig a képviselők feltehetik kérdéseiket a pártelnök-miniszterelnöknek.

A Fidesz-frakció sajtóosztályának tájékoztatása szerint a háromnapos ülés napirendjén lesz a január 1-jétől hatályos 10 százalékos villany-, gáz- és távhőárcsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetőjének, Németh Szilárdnak a beszámolója, továbbá a tervezett újabb rezsicsökkentés megvitatása, amely a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjakra terjedne ki.

Rogán Antal korábban elmondta, hogy emellett egy olyan törvényjavaslat-csomaggal is készülnek a gyulai tanácskozásra, amely szigorúbb fogyasztóvédelmi előírásokat tartalmazna az energiaszolgáltatókra nézve.

Új rendszer

A frakcióvezető arról  is beszélt, hogy a választási eljárási törvény új normaszövegéről ugyancsak várhatóan a tavaszi parlamenti ülésszakot megelőző, évadnyitó frakcióülésre alakítja ki végleges álláspontját a kormánypárt. Az új javaslatra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság január elején a választási eljárási törvény több pontját – köztük az előzetes regisztrációt – is alaptörvény-ellenesnek ítélte, miután Áder János államfő normakontrollt kért.

Tüntetés, ellentüntetés

A Fidesz–KDNP frakcióülésének első napján, kedd délután demonstrációk is lesznek Gyulán. A Békés megyei MSZP Facebook-oldalán „az ellenzéki összefogás jegyében” hirdettek tüntetést „a demokráciáért”; a megmozdulás szervezői között van a szocialisták mellett a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás Mozgalom is.

Bencsik András újságíró szintén a közösségi oldalon tette közzé szombaton, hogy erre válaszul békemenetet szerveznek az alföldi városba. A szervezők nevében tudatta azt is, hogy a Civil Összefogás Fóruma és a Civil Együttműködési Tanácskozás is részt vesz a gyulai békemeneten.

Értékelés

Orbán Viktor belső értékelése mellett lesz a nyilvánosságnak szánt kormányfői helyzetelemzés is, igaz, csak két hét múlva, február 22-én, a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében.

Ezzel Orbán csak a harmadik lesz a sorban, Bajnai Gordon ugyanis február 9-én, míg Gyurcsány Ferenc február 16-án mondja el, hol tart az ország. A szocialista Mesterházy Attila beszéde pedig márciusra marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik