Belföld

Az Alkotmánybírósághoz fordul az elnök a választási törvény miatt

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a választási eljárási törvényről az Alkotmánybíróságtól (AB) – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Áder János alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban. Kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatályba lépésével kapcsolatban is.

A köztársasági elnök beadványához az ellenzéki pártok észrevételeit is mellékelte. Áder János az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a parlamentben múlt hétfőn elfogadott választási eljárási törvény minden párt és képviselőjelölt számára garantálja az alkotmányos megmérettetés lehetőségét a szabad és demokratikus választásokon.

A köztársasági elnök megállapította, hogy a választási eljárási törvény több olyan új szabályt – például a levélben történő szavazást – vezet be, amelyet senki sem illetett alkotmányos kritikával. Hasonlóképpen nem érte kifogás a határon túl élő magyar állampolgárok és a Magyarországon élő nemzetiségi választópolgárok regisztrációjának szabályozását.

A Magyarországon élők feliratkozásának szabályait azonban bírálta az ellenzék, és Áder János is talált közöttük alkotmányosan aggályos részeket.

„Politikai nemzetünk minden polgárának közös érdeke, hogy a felmerülő kételyekre megkérdőjelezhetetlen válaszok szülessenek, miként az is, hogy a jogosnak ítélt alkotmányos aggályokat mielőbb orvosolni lehessen. Az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollja lehetőséget teremt arra, hogy a törvény hiányos vagy pontatlan rendelkezéseit mielőbb újra lehessen gondolni” – olvasható az államfő nyilatkozatában.

A Fidesz-frakció üdvözli Áder János államfő döntését. A kormánypárt frakciója közleményében úgy fogalmazott: egy új választási rendszer nagyon sok részletszabályt tartalmaz, fontosnak tartják, hogy ezek mindegyikéről véleményt nyilváníthassanak az alkotmánybírák. Közölték továbbá, hogy az új szabályozás megkönnyíti a pártok indulását, független intézményekhez rendeli a választások adminisztrációját és felügyeletét, a polgárokat tudatos választási részvételre hívja fel, és biztosítja a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét.

Az MSZP üdvözli, hogy a köztársasági elnök részben fontolóra vette a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos aggályait. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség által elfogadott választási eljárásról szóló törvény a demokratikus választási rendszert felszámolja Magyarországon. A szocialisták remélik, hogy az Alkotmánybíróság felelős, a magyar nemzet érdekeinek megfelelő ítéletet fog hozni az elé kerülő választási eljárási törvényről.

A Jobbik örül, hogy Áder János államfő előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a választási eljárási törvényről, de „nincsenek illúziói” az eljárással kapcsolatban – nyilatkozta az MTI-nek Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője. Hozzátette: ahogy „a köztársasági elnök intézményét, úgy az AB többségét is pártkatonákkal töltötték fel a kormánypártok”, ezért a Jobbik szerint az egész eljárás inkább „színjáték”, és valószínűleg „az AB lojálisan meg fogja állapítani, hogy a jogszabály mindennek megfelel”.

Az LMP üdvözölte Áder János köztársasági elnök döntését. A párt reméli, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek mondja ki a választási regisztráció intézményét és a kereskedelmi médiumokra vonatkozó kampánytilalmat is. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes az MTI-nek azt mondta, nagyra becsülik az államfőt a döntésért, de hozzátette, hogy egy “normális országban” fel sem merült volna annak a lehetősége, hogy a köztársasági elnök aláírjon egy nyilvánvalóan alkotmányellenes törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik