Belföld

Bocsánatkérést várnak a szülők Hoffmanntól

Hoffmann-Rozsa-a-tanevnyito-konfererncian(430x286)(2).jpg (hoffmann rózsa, )
Hoffmann-Rozsa-a-tanevnyito-konfererncian(430x286)(2).jpg (hoffmann rózsa, )

A Szülői Hálózat (SZH) nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel a „lúdtalpas beszéde” miatt az államtitkárt, akinek autója a diákok közé hajtott.

A hálózat tagjai megdöbbenéssel értesültek a sajtóból Hoffmann Rózsa államtitkár szavairól, amelyek a szegedi Rókusi Általános Iskolában hangzottak el. „Az államtitkár általánosító megjegyzéseivel, súlyos és válogatott sértéseivel nagy nyilvánosság előtt gyalázta az ifjúságot, az őket tanító pedagógusokat és a gyerekeiket felelősséggel nevelő szülőket” – írja az SZH közleményében. Mint megjegyzik, nem azt vitatják, hogy a gyerekkori elhízás jelensége egyre terjed. De ezt kizárólag az elmúlt huszonkét évre fogni (amelyből négyben nem mellesleg szintén ez a kurzus kormányzott) súlyos csúsztatás – vélik.

A szülők szerint a mindennapos testnevelés sem fogja ezt a jelenséget felszámolni, ehhez ugyanis hiányoznak a feltételek: nincs elegendő tornaterem, felszerelés, egyes helyeken testnevelő tanár sem. Álláspontuk szerint Hoffmann Rózsa így egyik szavával cáfolta a másikat.

Az SZH emlékezetett arra is, hogy Hoffmann hosszú körmondatokban taglalta, mire nem képesek a gyerekek (például egy magyar népdal eléneklésére). „Ezzel a gyerekekről megint általánosító képet festett, amely messze nem igaz a tanulóifjúság egészére nézve. Nem értjük, hogy az államtitkár asszony, akinek az a dolga, hogy a gyerekeink fejlődését mozdítsa elő, miért nem büszkélkedik például azzal, hogy – éppen az elmúlt huszonkét év eredményeképpen – a PISA-felméréseken évről évre javuló tendenciát mutat a magyar gyerekek teljesítménye.”

Ezekkel a mondataival – írja az SZH – az államtitkár nem csak a naponta iskolába járó és rendszeresen készülő gyerekeket sértette meg, hanem az őket áldozatos munkával tanító pedagógusokat is, akiknek többéves munkájuk fekszik a nemzetközi tesztekben is mérhető eredményekben. A szülők is sértve érzik magukat, hiszen a tanuló előmenetele a gyerek, a pedagógus és a szülő hármasának együttműködésén múlik – ellentétben az államtitkár asszony minden korábbi állításával, miszerint a szülők laikusok a saját gyermekük nevelésében.

A közlemény azt is megjegyzi, hogy bármerre turnézzon is az államtitkár asszony, az iskolába érkezésekor nem akar gyereket látni. A Rókusi Általános Iskola minden tanulójának is délután kettőig el kellett hagynia az épületet. „Döbbenetes, hogy az oktatásért felelős államtitkár látni sem bírja azokat a gyerekeket, akiknek meg kellene határozniuk az ő munkáját, akikért dolgoznia kellene ” – írják.

Mindezekért a Szülői Hálózat nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Hoffmann Rózsát.

A Kölcsey-s affér

A keddi eset után szerdán újabb „afférja” volt az államtitkárnak a diákokkal. Úgy tudjuk, hogy sorra látogatja azokat az iskolákat, amelyek „tantestületileg”, aláírásukkal is tiltakoztak az esztelen, előkészítetlen államosítás ellen. Az biztos, hogy az egyik ilyen gimnáziumban, a Kölcseyben szerda este járt. Hogy mi történt a zártkörű egyeztetésen, arról nem szivárgott ki semmi, de amikor az államtitkári autó elhagyta az iskola épületét, a Középiskolai Hálózat (KIHA) tagjai szerettek volna vele néhány szót váltani.

A KIHA közleményében emlékeztet arra, hogy Szegeden Hoffmann megígérte, leül két aktivistájukkal a közoktatás helyzetéről beszélgetni. Igaz, később már azt mondta, nem kötelessége közvetlenül kommunikálni a középiskolásokkal. A Kölcsey Gimnázium területére nem engedték be a diákokat, a kapunál 10-12 fiatal közel 2 órát ácsorgott, várt és ázott, csak azért, hogy feltehessék a kérdést: hol a szegedi ígéret?

„2 óra után felvillantak egy autó fényei. A diákok, hogy tudjanak az államtitkár asszonnyal beszélni, élőláncot képeztek. Az államtitkár asszony sajnos még a felkínált fehér rózsát sem fogadta el, autójában ülve békésen figyelte, ahogy aktivistáinkat durván, minden előzetes kérés nélkül elrángatják előle. Kettő, állításuk szerint az iskolához tartozó, nem hivatalos személy indult, hogy felbontsa a háló kötelékét. A feszült helyzetben az államtitkár asszony sofőrje nem vette észre, hogy autójával át készül hajtani a várakozó diákokon, lökhárítójával szorította egyre hátrább a kocsi előtt állókat.

Komolyabb személyi sérülés nem történt, de ez csak a szerencsén múlott: az elöl álló kamaszok lábán piros csíkok fogják még jó ideig jelezni a hűtőrács magasságát, az egyik ablak mellett álló fiatal pedig csak a reflexeinek köszönheti, hogy nem hajtottak át a lábán. Az autó aztán sistergő kerekekkel kanyarodott el a középiskola elől, maga mögött hagyva a szál fehér rózsát és a meglepett diákokat” – írják a diákok.

Az esetről videofelvétel készült, ezt itt nézheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik