Belföld

„Azt üzenem Tarlós úrnak…”

A Város Mindenkié (A Város Mindenkié)
A Város Mindenkié (A Város Mindenkié)

Hajléktalan aktivisták álltak sorban munkáért a Kálvin téri aluljáróban. Nem nyugszanak bele a kordonozásba. Kerekasztalt akarnak és emberséget.

Több mint 150 hajléktalan ember sorsa és lakhatása vált bizonytalanná, azaz körülbelül ennyiüknek kellett új szálláshely után néznie a két héttel ezelőtti, fővárosi aluljárókban történt kordonozás következtében. Többségüket sikerült különböző ellátóhelyekre bejuttatniuk az érdekvédőknek, sokukról azonban azóta sem tudnak semmit. „Feltehetően kiszorultak az utcára, a hidegben húzzák meg magukat, más lehetőségük ugyanis nincs” – mondta lapunknak Lakatosné Jutka, a Város Mindenkié csoport aktivistája, a szervezet performansszal egybekötött, Kálvin téri sajtótájékoztatóján pénteken.

A hajléktalan érdekvédelmi csoport az akcióval az aluljárókba kihelyezett „Munkaterület” és „Vigyázat, csúszásveszély!” feliratú kordonok abszurditására akarta felhívni a figyelmet, melyek célja – véleményük szerint – egyértelműen „a fedél nélkül élő emberek elriasztása és távoltartása”.


Sorban állás kamuállásokért (Fotók: neményi Márton)

A mintegy 12 hajléktalan „munkáért állt sorba” a munkaterületet hirdető táblánál, ahol megkapták a végzettségüknek és a helyszíni követelményeknek megfelelő feladatokat. A helyszínen kiosztott szakmák között volt például zoknihegesztő, légifolyosó-takarító, nyári hómunkás, holdfényező és csillagszámláló is.

Kerek asztalnál beszélgetnének

„A mai performansszal többek közt az volt a célunk, hogy azokat a hajléktalanokat, akik leszorultak az aluljárókba, ne nézzék le annyira, mint amennyire most teszik. Az a célunk, hogy ezt a megszégyenítő kordonozást, amit takarítás és munkaterület címén megvalósított a városvezetés – miközben érdemi munka egyáltalán nem folyik –, szüntessék meg. Valamint az, hogy valóban úgy foglalkozzanak a hajléktalanellátással, ahogy az emberséggel és a közpénzek helyes felhasználásával kötelező lenne. Építsék fel azt a rendszert, ami kisegítene a hajléktalanságból, nem pedig kriminalizál” – magyarázta Lakatosné.

Hangsúlyozta: nem azt szeretnék elérni, hogy emberek az aluljárókban éljenek, hanem azt akarják, hogy „mindenkinek legyen emberhez méltó otthona”, és követelik a lakhatáshoz való jog érvényre juttatását.


Akiknek összejött

Az aktivista szerint, bár a városvezetés minden egyes alkalommal azt hangoztatja, hogy van elég ágy a télre, tapasztalataik szerint ez nem igaz. „Hiába adtak át két új szállót, hiába adtak át hajléktalanok számára orvosi rendelőket, még mindig nem megoldott a probléma. Ahelyett, hogy a valóságnak ellentmondó adatokat közölnek, szeretnénk, ha végre leülnének velünk egy kerekasztal-beszélgetésre, hátha hamarabb célba érnénk, mint ezzel a huzakodással, aminek semmi értelme.”

Mint azt korábban megírtuk, a hajléktalanszállók zsúfoltságát jelzi, hogy a vidéken működő ellátóhelyek többsége már az év elején jelezte, nem tudnak több rászorulót fogadni. A zalaegerszegi és a dombóvári szállón is jó ideje telt ház van, de – az elmúlt hetek hidegrekordjai miatt – nagy a forgalom a veszprémi hajléktalanszállón is, illetve több budapesti melegedő plusz pótágyakat helyezett el a folyosókon.

„Tarlós úrral szót tudnánk érteni”

Lakatosné szerint, még ha lenne is elegendő hely a szállókon, a hajléktalanok többsége – dacolva a kihűlés veszélyével – inkább választaná a mínuszokat és a híd alatt alvást. „A szállókra 120 embert tömörítenek össze, ennyi embernek kell osztoznia 3-4 WC-n és 2-3 zuhanyzón. Takarók nincsenek az ágyakon, egészségügyi okok miatt az ÁNTSZ nem engedélyezi. Ugyanakkor van csótány és poloska. És emellett még van lopás, veszekedés és tülekedés” – sorolja a közösségi együttélés nehézségeit az aktivista, aki lapunkon keresztül Tarlós István főpolgármesternek is üzent.


Lakatosné Jutka

„Azt üzenném neki, hogy végre egyszer fordítsa felénk a fejét. Adjon alkalmat arra, hogy igenis leülhessünk kerek asztal mellett tisztességgel, emberséggel megbeszélni a dolgokat. Hallgassuk meg egymás érveit, egymás tanácsait. Én komolyan hiszem, hogy Tarlós úrral szót tudnánk érteni, ha lehetőséget adna rá” – tolmácsolta reményeit a középkorú asszony.

A tévéstábok által is érdeklődésre számot tartó performansz ideje alatt a Kálvin téri aluljáró „Munkaterület! Illetékteleneknek belépni tilos!” táblával jelzett elkerített részén négy munkás fugázta újra a rozsdabarna csempék kikopott közét. Hatékonyságukat és gyorsaságukat jelzi, hogy munkájukat képi formában sajnos megörökíteni már nem tudtuk, a kamerák elsötétítésével egy időben ugyanis ők is távoztak.

Azt, hogy mire figyelmeztet a kordonozással kapcsolatban a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, és hogy mi történt a hajléktalan aktivisták által elfoglalt Csányi utcai ingatlannal, elolvashatja itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik