Belföld

Alföldi: minden bemutatót megtartunk

Alföldi Róbert nyílt levelet írt a Nemzeti Színház közönségének. Megköszöni az érdeklődést, és leszögezi, megtartják a meghirdetett programokat, bemutatókat.

„Mind a magam, mind pedig az egész társulat nevében, megtisztelve és őszinte örömmel szeretném megköszönni azt az érdeklődést, amivel a Nemzeti Színház előadásait látogatják” – kezdi a levelet Alföldi.

Megköszöni a kitartó sorban állást, és azt, hogy „a nagyon nehéz gazdasági körülmények között is, forintjaikat nemzetis jegyekre költik. Lehet hóesés, fagy és hideg, Önök nem adják fel, hogy bejussanak hozzánk egy-egy előadásra”. Mint írja, ez az, ami igazán visszaigazolja a munkánkat, a nagyon pozitív hazai és nemzetközi kritikai fogadtatás mellett. A közönség elismerése ad szerinte erőt a fiatal pályakezdő vagy akár a Kossuth-díjas művészeknek, hogy méltó módon, felelősen tudják továbbra is képviselni a magyar nemzeti kultúrát, ahogy – meggyőződése szerint – eddig is tették.

Mephisto marad

Leszögezi, hogy a Balog Zoltánnal történt megállapodás értelmében június harmincadikáig ő vezeti a Nemzeti Színházat. „A korábban meghirdetett programjainkat és bemutatóinkat megtartjuk, a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban és a takarékosságot maximálisan szem előtt tartva fogjuk felhasználni” – írja nyilván arra a felvetésre utalva, amelyben utódja a májusra tervezett Mephisto bemutatójának törlését kérte.

Megígéri azonban, hogy Vidnyánszky Attila munkájához segítséget nyújtva, a Balog Zoltán által kinevezett miniszteri biztossal együttműködve, európai módon vesz részt a Nemzeti Színház átadásában.

„Szívből köszönjük mindannyian azt, hogy minden este különleges ünnep a Nemzeti Színházban. Várjuk továbbra is visszajáró és új nézőinket előadásainkon.”


Az államtitkár Alföldiről

Legutóbb a kulturális államtitkár, L. Simon László beszélt nekünk egy interjúban a színidirektorról. Emígyen: “Senki se menesztette Alföldit. Lejárt a vezetői mandátuma, új pályázatot írtunk ki, új, kiváló igazgatót választottunk. Méltatlan dolog ezt kultúrharcnak nevezni… Alföldi Róbert saját kultuszának építésére használja a Nemzeti körül kialakult helyzetet, megteheti, szíve joga… Politikai közösségünk egy részében egy sor, általam indított ügy ellenérzést szült. Ilyen volt az is, amikor megvédtem a színész-rendező Alföldit. Amikor megkérdezték, miért csinálom ezt, azt válaszoltam: azért, mert ennyinek bele kell férnie, nem kell mindenről ugyanazt gondolni. Ám az, hogy elismerem egyes kollégák, pályatársak munkásságát, nem jelenti azt is, hogy mindegyiküket szívesen látnám intézményvezetőként.”

Závada Pál – akinek darabját a Nemzeti Színház most is műsoron tartja – viszont egyértelműen kijelentette az FN24-nek, hogy egy “normális országban nem lenne kérdés, hogy meghosszabbítják egy ilyen igazgató mandátumát. Alföldi nevéhez a Nemzeti Színház történetének páratlanul sikeres periódusa fűződik, egyetlen szakmai okot sem lehet mondani, ami ellene szólna”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik