Belföld

Mégsem hagyják cserben a rákbetegeket

kemoterápia (kemoterápia, )
kemoterápia (kemoterápia, )

Még ezen a héten megjelenhet a nagy értékű rákgyógyszerek felhasználását szabályozó rendelet, amelynek első változata a múlt év végén nagy visszhangot váltott ki – írja a csütörtöki Magyar Hírlap.

A lap a Medicalonline.hu egészségügyi portálra hivatkozva ismerteti: az eredeti tervezetben mindenki megkaphatta volna a szert a betegség felfedezése után, akinél a tudomány jelenlegi álláspontja szerint hatásos lehet. Ennek feltétele volt azonban, hogy legyen kilátás a tumor műtéti eltávolítására, tehát minden végstádiumú beteg kiszorult volna a kezelésből.

A legújabb rendelettervezet szerint azonban több helyről kihúzták, hogy ha két egymást követő képalkotó diagnosztikai kontroll során komplett klinikai “tünetmentes állapot” igazolódik, a kezelést fel kell függeszteni. Emellett sok esetben a szereket nemcsak első vonalbeli, hanem másod- és harmadvonalú kezelésnél is adni lehetne majd.

A portál szerint a dokumentum több pontjából is eltűnt az a feltétel, hogy operálhatóvá váljon a beteg. A tervezet legfontosabb újdonsága azonban megmaradt: az OEP csak a harmadik és csupán hatásos kezelés esetén vehetné át a finanszírozást a gyártótól. Így a készítményhez az eredetileg tervezettnél több beteg férne hozzá, ám mindazok, akiknek időközben nőtt a daganatuk, kiesnek a kezelésből. Ha viszont jól reagálnak majd a modern szerekre, a biztosító “átveszi” őket, s mindaddig finanszírozza a gyógyításukat, amíg az hatásos vagy szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik