Belföld

Haldoklónak nem jár drága kezelés

Onkológia (Onkológia)
Onkológia (Onkológia)

A drága gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését tervezi a kormány. A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint ez azt jelenti: hamarabb fognak meghalni a rákbetegek.

Kapcsolódó cikkek

„Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete” – hívta fel a figyelmet közleményében az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület.

Mint arról korábban az Index beszámolt: a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését tervezi a kormányzat egy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján megjelent előkészítő anyag szerint. Ha a kormány elfogadja, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés, viszont azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez.

A hírportál információi szerint az Országos Onkológiai Intézet nemrég körlevélben magyarázta a rákbetegkezelésben érintetteknek, hogy szükség van az erőteljes spórolásra az onkológia területén is. A minisztérium ezután tette közzé az „egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról” szóló közleményében a rákbetegségekre vonatkozó új irányelveket. A véleményezési határidő csütörtökön jár le.

Remény nélkül

A tervezet szerint első körben csak azok az áttétes vastagbélrákos betegek részesülhetnek a célzott gyógyszeres kezelésben, akiknél van esély arra, hogy végelegesen meggyógyulnak vagy operálható állapotba kerülnek. A súlyosabb eseteknél, tehát azoknál, akiknél néhány hónapon belül végzetessé válhat a daganatok terjedése, első körben kemoterápiát kell alkalmazni, és csak akkor lehet váltani a gyógyszerre, ha a hagyományos kezelés nem javított az állapotukon.


Fotó: AFP

A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint mindez azt jelenti, hogy „akiknek előrehaladottabb vagy áttétes stádiumú daganata miatt nincs esélye a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek a szeretteikkel – a célzott kezeléseket ők ugyanis csak akkor kaphatnák meg, ha a hagyományos kemoterápiát követően már rosszabbodott az állapotuk.”

Az egyesület szerint a célzott terápiák körét nem szűkíteni, hanem újabb lehetőségekkel kellene bővíteni kell, hogy „mind több betegtársunknak esélye legyen a jó életminőségben megélhető, hosszabb túlélésre, a személyre szabott kezelésre.”

Életeken spórolnának

Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa is felháborítónak és betegellenesnek tartja a napokban közzétett tervezetet. Az Index cikkében leszögezte: a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint „a minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára.”

Hozzátette: az emberi életeken nem szabad takarékoskodni, akkor sem, ha a gyógyszer nem tudja megmenteni a beteget, csak meghosszabbíthatja az életét.

MSZP: vonják vissza!

Az MSZP követeli – mint fogalmaznak – “a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló” javaslatnak a visszavonását.  Kökény Mihály, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a tervezetben foglaltak megvalósulása esetén több ezer végstádiumos beteg nem kaphat esélyt arra, hogy meghosszabbodjon az az időtartam, amíg családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is.

Rákcentrumok menthetnék meg a betegeket

Még valami, amiben elsők vagyunk Európában a fiatal- és gyermekkorú öngyilkosságok gyakoriságán kívül: Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésben. Közel 300 ezer rákos betegről tudunk, közülük ötezer gyermek. Egy 2008-as adat szerint évente 50-60 ezer új beteget regisztrálnak hazánkban (közülük kilencezret vastagbélrákkal), és 34 ezren halnak meg valamilyen daganatos megbetegedésben.

Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa korábban lapunknak elmondta: jelentősen javítaná a betegek gyógyulási esélyeit, ha úgynevezett rákcentrumokat hoznának létre, ahol minden eszköz a rendelkezésre áll, hogy akár egy nap alatt diagnosztizálni lehessen a betegséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik