Belföld

Elindultak az éhségmenetelők Budapestre

éhségmenet (éhségmenet,)
éhségmenet (éhségmenet,)

A demonstrálók célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az elszegényedés problémájára.

Elindultak az újra életre hívott, éhségmenetnek nevezett, Munkát, kenyeret! tiltakozó akció első menetének résztvevői Sellyéről Budapestre csütörtökön.

A dél-baranyai város Köztársaság teréről mintegy két tucat hátizsákos, Munkát, kenyeret! zászlókat lengető demonstráló Nagy Attila, Sellye független polgármesterének vezetésével vágott neki az éhségmenetnek nevezett, 282 kilométeres útnak. Terveik szerint napi 30 kilométert gyalogolnak, éjszakánként művelődési házakban, pártházakban alszanak, és február 11-én, a tavaszi ülésszak kezdetésre érnek a Parlament elé.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a dél-baranyai városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Közmunkás Szakszervezet, a Munkát, Kenyeret Egyesület szervezésében zajló és az MSZP által támogatott demonstrációval a közmunkások bérének emelését, igazságosabb közteherviselést, a Munka törvénykönyve, valamint az elmúlt két évben hozott szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát is szeretnék elérni.

Emlékeztetett arra, hogy az első, munkanélküliekből álló tiltakozó menet tavaly február 6-án indult el Miskolcról a fővárosba ugyanezen céllal, “de nem változott semmi, a kérésekre cinizmus és pökhendiség volt a válasz”.

“Megint el kell indulni, most már több helyről, hogy a kormány tagjai is lássák, 47 ezer forintból nem lehet megélni” – fogalmazott Nyakó István, utalva a közmunkások bérére és arra, hogy a következő napokban az ország tíz pontjáról mennek demonstrálni az Országgyűlés elé.

A szocialista képviselő azt mondta: lesznek, akik csak egy szakaszon tartanak a demonstrálókkal, mások később csatlakoznak hozzájuk. Reményét fejezte ki, hogy február 11-én több ezren gyűlnek össze az Országház előtt.

Szegedről is útnak indulnak

Szegedről, Miskolcról, Nyíregyházáról és Békéscsabáról is indul éhségmenet február elején a fővárosba. Az éhségmenetek központi szervezője a Közmunkás Szakszervezet. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány fejezze be a kommunikációs hókuszpókuszt a közmunkásbér kapcsán. Követeléseik között szerepel, hogy a közmunkások bére annyi legyen, mint 2010-ben, azaz nettó 60 ezer forint vagy a mindenkori minimálbér összege.

A Kossuth téri megmozdulásra a Közmunkás Szakszervezet jóval több embert vár, mint tavaly, amikor 3 ezren demonstráltak az Alkotmány utcában.

Tavaly Tóth Imre munkanélküli február elején Miskolcról Budapestre vezette azt az úgynevezett éhségmenetet, majd Miskolc alpolgármestere állást kínált neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik