Belföld

Tudnivalók az SZJA igazolásokról

Ahhoz,hogy a személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségüknek maradéktalanul eleget tudjunk tenni, érdemes odafigyelniük néhány fontos dologra. A NAV tanácsai.

A kifizető olyan bizonylatot köteles kiállítani és a kifizetéskor átadni, amelyből kitűnik a magánszemély bevételének teljes összege és jogcíme, adóköteles kifizetés esetén az adóelőleg vagy az adó alapjául szolgáló összeg és a levont adóelőleg, adó összege, illetve a munkáltató által az adóelőleg megállapításakor figyelembe vett családi adókedvezmény összege -tájékoztatta a Szeged24-et Jegyinák Attila sajtóreferens.

A kifizetőnek és a munkáltatónak ezen túlmenően az elszámolási évet követő év január 31-éig összesített igazolást is ki kell állítani a az előzőekben említettekről, továbbá a kifizetéskor figyelembe vett bevétel csökkentő tételekről, valamint az adót, adóelőleget csökkentő tételekről.

Ha a magánszemély munkaviszonya év közben megszűnik, a munkáltató az igazolást a munkaviszony megszűnésének időpontjában köteles a magánszemély részére kiadni. Ugyanilyen módon kell kiadni az igazolást a magánszemély nyugdíjazása esetén is. A magánszemély halála esetén a vele közös háztartásban élő hozzátartozója, vagy örököserészére kell kiadni az igazolást.

A társadalombiztosítási szervnek is igazolást kell kiadnia, legkésőbb az adóévet követő évjanuár 31-éig az általa kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás (ilyen például a táppénz, gyermekgondozási díj) kifizetett összegéről és a levont adóelőlegről.

Ha a magánszemély 2012. évben kifizetőtől, munkáltatótól bevételt szerzett, a kiállított igazolásban szerepeltetett adatokból megállapítható, hogy a kifizetett összeg adókötelezettség alá esik-e. Ha a megszerzett jövedelméről kiállított igazolások alapján amagánszemély mégsem tudja egyértelműen megállapítani, hogy a megszerzett jövedelmével kapcsolatosan fennáll-e bevallási kötelezettsége, tájékoztatást kérhet telefonon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Általános Tájékoztatási vonalán a 06 40 42-42-42 telefonszámon, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik