Belföld

Paks miatt aggódik az MSZP

Paksi Atomerőmű (paksi atomerőmű)
Paksi Atomerőmű (paksi atomerőmű)

Az emberek véleménye nélkül ne döntsön a sorsukról – kérte Mesterházy Attila a Moszkvába utazó kormányfőt.

Orbán Viktor egyedül ne döntsön Magyarország következő 50 évéről! – szólította fel Mesterházy Attila a miniszterelnököt arra hivatkozva, hogy sajtóhírek szerint a paksi atomerőmű bővítésének ügye is szóba kerül Vlagyimir Putyin államfő és a magyar kormányfő január 31-i moszkvai tárgyalásán.

A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a jelek szerint figyelmen kívül hagyta, hogy az atomerőmű-építés speciális, hosszú távú nagyberuházás, amely messze túlnyúlik kormányzati ciklusokon, ezért fontos a társadalom támogatásának megszerzése is. Ehhez pedig átlátható döntéselőkészítésen és korrekt szabályozáson, megfelelő információáramláson, tájékoztatáson keresztül vezet az út – írta az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az MSZP nem partner abban, hogy egy évtizedekre kiható gazdaságpolitikai, költségvetési kormányzati döntés végrehajtásához úgy asszisztáljon, hogy a Magyarországon élő emberek nem ismerhetik meg az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos kormányzati döntés hátterét, alapjait és következményeit. Az MSZP különösen kockázatosnak tartja, ha a kormányzat csak egy szűk elit felhatalmazása alapján, a színfalak mögött tárgyal a lehetséges partnerekkel egy 3000-5000 milliárd forintos beruházás megvalósításáról – fogalmazott Mesterházy Attila.

Közleményét úgy zárta: az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy az emberek véleménye nélkül ne döntsön a jövőjükről, a sorsukról.

Szijjártó Péter a paksi atomerőmű-bővítés kapcsán múlt pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy a kabinet célja, hogy a magyar villamosenergia-felhasználásban a jelenleginél jóval nagyobb részt biztosítson a paksi erőmű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik