Belföld

Öt év egy lépés a szegénység ellen

Minimum ötéves felzárkóztatási projektekre van szükség az eredményességhez.

A hazai társadalompolitika egyik legégetőbb kérdése a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatása. Magyarország az Európai Unió tagállamai sorában az ötödik legrosszabb helyen áll a szegénységben élő emberek arányát tekintve.

Azért, hogy ezen a tendencián javítsunk, hosszabb távú, minimum ötéves projektekre volna szükség – mondta lapunknak Kósa Eszter szociálpolitikai szakértő a Magyar Szegénységellenes Hálózat keddi konferenciáján. A szakértő szerint olyan, halmozottan hátrányos helyzetű csoportokkal, mint akik például a nyírteleki telepeken élnek, csak úgy lehet sikert elérni, ha több éven át mentorálják, segítik őket.

Program
Az elmúlt másfél évben 16 hátrányos helyzetű, 15–25 év közötti nyírteleki roma fiatal vett részt a hálózat fejlesztő projektjében. A Görögszállás településrészen élő családok nagyon szegény körülmények között élnek, sokuknál se villany, se víz nincs. Nagy az iskolai lemorzsolódás aránya. Ezen szerettek volna javítani a „Hátrányos helyzetű fiatalok képessé tétele és aktivizálása” címet viselő projekttel. A program nem csak a tanulásra terjedt ki. Tanulmányi utakon vettek részt a fiatalok. Látogatást tettek több múzeumban, de közös horgászáson és gyermekotthon-látogatáson is részt vettek.

 

Siker?

Kósa Eszter elmondta, sikerült elérniük, hogy a fiatalok közül többen is továbbtanuljanak. Van, aki azóta ösztöndíjat kap, és olyan is akad, aki Budapestre költözött és munkába állt. A probléma csak az, hogy a pozitív folyamat megszakadt, így most azon gondolkodnak, hogyan lehetne a megkezdett programot tovább vinni és arra forrást találni. A szakértő úgy látja, egyrészt jó, ha a fiatalok amúgy szűk látókörét kitágítják, azonban veszélyes lehet, ha csak rövid távon partnerek ebben a szervezetek, mert az igényfelkeltést hosszú távon kell figyelemmel kísérni.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat javaslatokat is megfogalmazott, mind az oktatás, mint a munkaprogramok javítására. Ezenkívül a képzési programokhoz konkrét intézkedéseket kértek az Emberi Erőforrás Minisztériumtól.

Oktatási javaslataikban többek között kérik a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, a pedagógusok szakmai, módszertani támogatását, valamint az indokolatlan magántanulói státuszok beszüntetését. Szeretnék elérni, hogy az egész napos iskolákba, azaz a tanodákba ne csak roma gyerek járjanak, illetve több „Második esély iskolát” is szeretnének az országba.

Mint az megírtuk, a kormány szerint nemzetstratégiai kérdés a magyarországi cigányság felzárkóztatása. Rogán Antal úgy véli, nem problémaként, hanem lehetőségként tekintenek a romákra. Az MSZP szerint viszont éppen a nagyobbik kormánypárt társadalompolitikája sújtja a cigányokat. A vitát ide kattintva elolvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik