Belföld

Több ápoló, de kevesebb orvos vándorolt el

Korhaz(210x140)(1).jpg (Kórház)
Korhaz(210x140)(1).jpg (Kórház)

Tavaly kétszázzal nőtt azoknak az ápolóknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek hatósági bizonyítványt. Az orvosok száma viszont csökkent.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint 2011-ben 1200, míg tavaly 1108 orvos kért igazolást külföldi munkavállaláshoz. 2011-ben 651, tavaly 557 fiatal orvos igényelt hatósági bizonyítványt a diploma megszerzése után vagy a szakorvosképzés alatt. 2007 óta a tavalyi volt az első olyan év, amikor a hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma nem emelkedett.

A migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből.

A tárca szerint az ápolók körében nőtt a migrációs szándék. 2011-ben 314, 2012-ben 518 ápoló fordult hatósági bizonyítványért a hivatalhoz, a legtöbben Ausztriában, valamint Németországban terveznek munkavállalást.

Az orvosok fele külföldre menekülne

A Magyar Orvosi Kamara január közepén szavazást indított a honlapján, hogy felmérje, az orvoskar miként vélekedik a kényszernyugdíjazásról és annak várható következményeiről. A megkérdezettek 86 százaléka szerint az orvosok kényszernyugdíjazása mindenképpen rontja majd a gyógyítás helyzetét, és a válaszadók 47 százaléka inkább külföldön próbálna szerencsét a kormányhatározat életbe lépése esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik