Belföld

Tantestületek állnak a PDSZ mellé

Több gimnázium teljes tantestülete jelezte, hogy nem ért egyet a szakszervezetek és a kormány megállapodásával.

„A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tantestületének 59 tagja nem ért egyet a Pedagógus Sztrájkbizottság és a szakminiszter között 2013. január 22-én létrejött megállapodással, mivel az abban rögzített pontok az eredeti sztrájkköveteléseket nem tartalmazzák. Úgy véljük, ez a megállapodás sem a közoktatás, sem a közoktatásban dolgozók érdekeit nem képviseli, és még a benne szereplő ígéretek tekintetében sem tartalmaz valódi garanciákat, ezért elfogadhatatlan” – áll a fővárosi gimnázium közalkalmazotti tanácsának nyilatkozatában.

A pedagógusok rögzítik: a kialakult helyzetben támogatják a PDSZ sztrájkfelhívását.

A Szent László Gimnázium pedagógusai már szerdán jelezték, hogy úgy döntöttek, a Galló Istvánné által elnökölt Pedagógusok Szakszervezetéből (PSZ) átlépnek a Mendrey László vezette Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetébe (PDSZ) mivel nem értenek egyet azzal a megállapodással, amit kedden aláírtak a pedagógusok sztrájkbizottságának tagjai. A gimnázium szakszervezetének titkára a Klubrádiónak elmondta, hogy a pedagógusok létszámán kívül sok minden van még amiről nem sikerült megegyezni. Ilyen például a kötelező óraszámok kérdése és az egyáltalán meghirdethető kurzusok száma.

„Mi nem adhattuk a PDSZ nevét, tagjainak hitét, egy olyan megállapodáshoz mely legtöbb esetben feltételes módban fogalmaz, a garanciákat pedig a jövőben megfogalmazandó kormányhatározatban látja biztosítottnak. Nem támogathatunk olyan egyezséget, mely figyelmen kívül hagyja a tragikus/felháborító/döbbenetes bérkérdést, nem zárja ki a pedagógusok tömeges elbocsájtásának lehetőségét, s érdemben nem foglalkozik a munkaterhelés jelentős növekedésének következményeivel sem. Ezért nem tehettünk mást, mint kilépve a sztrájkbizottságból, újat alakítva folytatjuk küzdelmünket céljainkért. Ha kell, sztrájkot hirdetünk. Nem a szakszervezeti vezetőket, s nem csak a PDSZ tagjait hívjuk, hanem minden oktatásban dolgozó munkavállalót. Nem vagyunk egyedül! Sokan támogatnak minket, számuk napról napra nő” – írja Mendrey László PDSZ-elnök.

„Mindkét fél engedett, és olyan garanciát kaptak, amely védeni, őrizni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét” – így Galló Istvánné PSZ-elnök. Szerinte, ha a megállapodást összevetik a sztrájkbizottság eredeti követeléseivel, látható, hogy az ott szereplő követelések szó szerint nem találhatók meg. A közoktatás átalakítását, az állami fenntartásba vételt ilyen módon soha nem tudták támogatni, ahogy az életpályamodell kormány által javasolt változatát sem. Olyan helyzet állt azonban elő, hogy mérlegelni kellett, és mivel ezeket a kérdéseket befolyásolni, más irányba terelni nem volt lehetőségük, javításukra viszont van mód, ezért döntöttek végül az aláírás mellett – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik