Belföld

Jövőre indul a budapesti elektronikus jegyrendszer

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy 54,2 millió euró értékben finanszírozná a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetését.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által a közelmúltban megkezdett budapesti elektronikus jegyrendszer előkészítése és bevezetése Tarlós István főpolgármester programjának részeként, a Fővárosi Közgyűlés megbízásából és támogatásával történik – írják a BKK honlapján.

A rendszer bevezetésének finanszírozása az elmúlt évtizedekben most először áll valós alapokon. Az ország legnagyobb, legtöbb ügyfél által igénybe vett közlekedési hálózatának régi nagy hiányossága a korszerű, könnyen és egyszerűen használható rendszer, mely az ügyfelek igényeihez rugalmasan, költséghatékonyan tud alkalmazkodni.

Az elmúlt két évtizedben a világ számos nagyvárosában vezettek be hasonló rendszert – most végre Budapesten is lehetőség nyílik rá.

Az elektronikus jegyrendszer tervezett, 2014-től fokozatosan, több ütemben történő bevezetése számos kézzelfogható változást hoz. A bérletigazolványt felváltja egy chipkártya, a papír bérletszelvény megszűnik és virtuális termékké válik. Hasonlóan működik majd, mint egy bankszámla, a hozzá tartozó bankkártya, illetve a pénz, ami a számlán van. A számlát a BKK fogja vezetni, a bankkártyának az utazási kártya felel meg, míg a számlán lesz nyilvántartva a bérlet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik