Belföld

Balog nem dőlt be a holokausztprovokációnak

Balog Zoltán (Balog Zoltán, humánminiszter, )
Balog Zoltán (Balog Zoltán, humánminiszter, )

„A holokauszt-iparnak mindig jut pénz?” címmel írt kérdést az emberierőforrás-miniszternek Lenhardt Balázs. Balog Zoltán visszautasította az uszítást.

A Szegedi Csanád elleni feljelentése után a Jobbikból kizárt Lenhardt írásbeli kérdésben kifogásolta, hogy a kormány idén 50 százalékkal, jövőre újabb 50 százalékkal megemeli a holokauszt túlélőinek járadékát. Az aláírásban magát nemzeti radikálisnak nevező független képviselő többek között azt írja, hogy Magyarország polgárainak „elegük van abból, hogy a zsidó vezetők virágzó üzletággá tették a holokauszt-ipart, ezzel meggyalázva azoknak az emlékét, akiknek valóban megpróbáltatásokat és üldözést kellett elszenvedniük”.

Lenhardt Balázs azt ajánlja inkább, hogy a magyar hadisírok, háborús emlékhelyek gondozására szánt összeget vagy a kommunizmus áldozatainak juttatásait emelje meg a kormány hasonló mértékben. „Mikor fogják akár csak töredékét juttatni a magyar mártíroknak annak a pénznek, ami a holokauszt ‘áldozatainak’ alanyi jogon jár? – teszi fel a kérdést a képviselő.

Lenhardt Balázs (fotó: MTI)


Balog Zoltán írásbeli válaszában
a leghatározottabban visszautasította az „elfogadhatatlan politikai hangulatkeltést, burkolt támadást zsidó honfitársaink ellen”. Mint írta, ez a hangnem megengedhetetlen minden józanul gondolkodó közszereplőtől, különösen elfogadhatatlan egy magyar országgyűlési képviselőtől. Leszögezte, hogy Magyarország feltétel nélkül megvédi polgárait minden nemtelen támadással szemben.

Hozzátette, a kormány nem kizárólag a holokauszt-túlélők részére folyósított – havi 16 037 forint – járadékot emeli meg 2013-ban ötven százalékos mértékben, majd jövőre további ötven százalékkal, hanem minden olyan magyar polgár juttatását, aki tartós időtartamú szabadságelvonást szenvedett el a XX. századi kommunista és nem kommunista diktatúrák áldozataként.

„Bízom benne, hogy Ön, mint a magyar Országgyűlés választott képviselője támogatja ebbéli tevékenységében a kormányt, és Ön is egy olyan Magyarország létezésében hisz, és dolgozik ezért tevékenyen, ahol soha többé nem lehet kirekeszteni, meggyalázni, meggyilkolni embereket származásuk, politikai nézeteik vagy vallásuk miatt. Arra kérem tehát Önt, hogy ilyen sértő kérdésekkel a jövőben hagyjon fel, és ne uszítsa egymás ellen alávaló politikai haszonszerzés okán magyar honfitársainkat!” – zárja válaszlevelét Balog Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik