Belföld

Tarlós kiakadt a vizsgálaton

havazás Budapesten (havazás, budapest, villamos)
havazás Budapesten (havazás, budapest, villamos)

A főpolgármester érthetetlennek tartja, miért indított vizsgálatot az ombudsman a múlt hétfői budapesti hóhelyzet kezelésének áttekintésére.

Egyebet sem látni és hallani a hírekben, minthogy hány települést zárt el a havazás, illetve az M3-as autópályán olyan kátyúk vannak, hogy tengelytörést kapnak az autók, ha belemennek, Szabó Máté pedig vizsgálatot indít az ügyben, hogy hány kiló sót szórt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt – mondta Tarlós István csütörtökön. Ezek szerint eddig tévedésben volt és Szabó Máté csak budapesti ombudsman – tette hozzá.

A soron kívül, sürgősséggel lefolytatandó vizsgálattal összefüggésben közölte, hogy az alapjogi biztos meg fogja kapni a kért adatokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy aznap a fővárosban a forgalom délre helyreállt, ehhez képest az ország többi pontjáról folyamatosan az említett hírek jönnek.

“Nyilván felmerül az emberben a kérdés szubjektíve, hogy nincs valami indulat az ombudsmanban amiatt, hogy rosszul jött ki (…) a hajléktalan-ügyből, mert egyébként teljesen érthetetlen ez a hozzáállás” – emelte ki Tarlós István.

Az alapvető jogok biztosa kedden jelezte, hogy vizsgálja a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet kezelését. Mint közölte, nem zárható ki, hogy több, alapjoggal összefüggő visszásság történt – például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog sérelme.

Kedden Tarlós István az Indexnek azt mondta, hogy reméli az ombudsman a Jóistennek is elküldte a levelét a hóeséssel kapcsolatban, hiszen ott is sérülhettek az emberi jogok. hozzátette: arra nem emlékszik, hogy Szabó Máté akkor aktivizálta volna magát, amikor régebben hajléktalanok fagytak meg a hidegben, vagy akkor, amikor Demszky Gábor idejében leesett a hó. A főpolgármester, hogy a hóesés valóban sérti az emberi jogokat, például hóban kell járni.

A január 14-ei havas nap krónikáját felidézhetik ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik