Belföld

Pósán: Bajnai idején nem is volt oktatáspolitika

Hiteltelennek tartja a parlament oktatási bizottságának fideszes alelnöke Bajnai Gordon volt miniszterelnök szavait az oktatáspolitikáról. Pósán László szerint ugyanis a Bajnai-kabinet idején gyakorlatilag nem is volt oktatáspolitika.

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 társalapítója csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az Orbán-kormány oktatáspolitikája több évtizedre zárhatja ki Magyarországot a fejlődésből, ezért 2014-től gyökeres változásokat kell végrehajtani.

Pósán László, a Fidesz szakpolitikusa az MTI-nek reagálva hiteltelennek nevezte “ezt a nagy beharangozást”, mert szerinte Bajnai Gordon kormányzása alatt még a látszatra sem adtak, oktatáspolitika összességében nem is létezett, az intézmények magukra voltak hagyva.

Az akkori kabinet nagyságrendileg százmilliárd forintot vont ki az oktatásügyből, ami iskolabezárásokhoz vezetett. Ismertetése szerint körülbelül háromezer iskolát érintettek az összevonások, illetve a bezárások, amelyek miatt sok pedagógust is elküldtek. Aki pedig maradt, annak azzal kellett szembesülnie, hogy megszűnt a 13. havi bére és a továbbképzési támogatása is. Ráadásul munkaerő-piaci érték nélküli végzettséggel kerültek ki – és ennek hatásaként kerülnek ki még mind a mai napig – hallgatók a felsőoktatásból – mondta a fideszes politikus.

Pósán László szerint az általános iskolák követelményrendszere is szinte teljes egészében hiányzott, amit az alsó tagozaton való osztályozás lehetőségének kérdésével példázott. Álláspontja szerint ugyanis ez nem is lehet kérdés, igenis kell osztályozni, az iskolákat pedig nem szabad “öncélú liberális kísérleti telepekké” tenni. A politikus szerint az iskolák állami fenntartásba kerülésével és a pedagógusjuttatások egységesítésével megvalósul az azonos munkáért azonos bér elve is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik