Belföld

A Jobbik a brit példát követné

Az ellenzéki párt „örömmel fogadta" David Cameron brit miniszterelnök bejelentését, miszerint a választópolgárok hamarosan népszavazáson dönthetnek hazájuk európai uniós tagságáról.

Kapcsolódó cikkek

„Cameron bejelentésével bebizonyította, hogy nem csak bátor politikus, de népe akaratának és érdekeinek elkötelezett képviselője is. (…) Ezzel nem csak saját népének adott esélyt arra, hogy véleményt mondjon az eredeti célkitűzéseitől eltávolodott, az utóbbi években teljes központosítás útjára lépett Unióról, de reményt adott minden tagállamnak arra, hogy visszaszerezze nemzeti szuverenitását Brüsszeltől” – írja közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A párt szerint a magyar kormány „a 2003-as népszavazást megelőző, arcpirítóan egyoldalú, felszínes kampánnyal félrevezette a magyar társadalmat”, és „nem képes Brüsszelben megvédeni a magyar nemzeti érdekeket és meggátolni a nemzeti szuverenitás teljes felszámolására irányuló gazdasági és politikai unió létrejöttét.” Éppen ezért felszólítják Orbán Viktort, hogy kövesse a brit miniszterelnök példáját, és kezdeményezzen népszavazást Magyarország uniós tagságáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy-Britannia lakói a 2015-ben kezdődő parlamenti ciklus első felében dönthetnek a tagságról, miután a brit lakosság körében „minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság” az EU-val szemben.

A cél az, hogy Nagy-Britannia egy olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak beszámolással – mondta David Cameron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik