Nagyvilág
David Cameron (David Cameron)

Kiléphetnek az EU-ból a britek

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2013. 01. 23. 12:43

A szigetország lakói 2015 után népszavazáson dönthetnek a tagságról.

A brit lakosság körében „minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság” az EU-val szemben, ezért a brit kormány újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval. A cél az, hogy Nagy-Britannia egy olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak beszámolással – mondta David Cameron.

Ha erről az új viszonyrendszerről megszületik a megállapodás, azt a brit kormány népszavazásra terjeszti, „nagyon egyszerű” választási lehetőséggel: a választóknak arról kell majd dönteniük, hogy a kialkudott új viszonyrendszer feltételei alapján továbbra is az Európai Unióban kívánják-e látni Nagy-Britanniát, vagy inkább kiléptetnék az országot az EU-ból – tette hozzá a brit kormányfő.

A kormányfő szerint a népszavazást a 2015-ben kezdődő parlamenti ciklus első felében kell megtartani. Ez azt jelenti, hogy a referendumot legkésőbb 2017 végéig megtartják, ha a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a 2015-ben esedékes választásokat. A 2010 óta ellenzékben politizáló Munkáspárt ugyanis elveti az EU-tagságról szóló népszavazást.

Sodródás a kijárat felé

Cameron kijelentette: ha az Európai Unió nem hajtja végre a London által szükségesnek ítélt reformokat, akkor felmerül az EU kudarcának veszélye, és ebben a helyzetben Nagy-Britannia „a kijárat felé sodródhat”.

Cameron szerint az EU fennmaradására a legnagyobb veszélyt nem a változtatások szószólói jelentik, hanem azok, akik az „új gondolkodásmódot eretnekségként bélyegzik meg”.

„Hosszú történelme során Európa már megtapasztalhatta, hogy vannak olyan eretnekek, akikről kiderült, hogy igazuk van” – fogalmazott a brit miniszterelnök. Hozzátette: a brit választók megítélése szerint az Európai Unió által célba vett politikai integráció már „messze túlmegy” azon szinten, amelyben még jól éreznék magukat.

David Cameron (David Cameron)
Cameron és Barroso – Fotó: MTI / Olivier Hoslet

David Cameron szerint a britek az EU-ban zajló változásokból csak annyit látnak, hogy „szerződés szerződést követ”, megváltoztatva a hatásköri egyensúlyokat a tagországok és Brüsszel között, és mindehhez soha nem kérik ki a véleményüket. Cameron szerint a britekben felmerül azt a kérdés is, hogy mit jelent az euróövezet fenntartása érdekében mélyülő integráció egy olyan ország számára, amely nem tagja az eurózónának.

Se vele, se nélküle?

A miniszterelnök felhívta a figyelmet ugyanakkor a kilépés kockázataira is, mondván: ha Nagy-Britannia kivonulna az EU-ból, az unióban hozott döntések továbbra is alapvető hatással lennének a brit gazdaságra, csak éppen Londonnak már semmiféle beleszólása, vétójoga nem lenne e döntésekkel kapcsolatban.

Cameron ugyanakkor alig burkolt célzást tett arra is, hogy az EU-nak szintén érdeke a brit követelések figyelembevétele. Kijelentette: Nagy-Britannia Európa egyik legerősebb hatalma, a liberális gazdasági reformok egyik hajtóereje, és nélküle „egészen másfajta Európai Unió” alakulna ki. „Nehéz lenne vitatkozni azzal az érvvel”, hogy Nagy-Britannia távozásával jelentősen zsugorodna az EU befolyása – fogalmazott a brit kormányfő.

Párizs: fociklubban nem rögbizünk

Laurent Fabius francia külügyminiszter a France Info francia hírrádióban elmondta: „Természetesen mi is támogatjuk, hogy a britek pozitív javaslatokat tegyenek Európának, de nem csinálhatunk egy à la carte Európát”. Hozzátette: „Tegyük fel, hogy Európa egy labdarúgóklub. Miután beléptünk a klubba, nem mondhatjuk, hogy most akkor rögbizzünk.”

„A napokban brit üzletemberekkel tárgyaltam, és azt mondtam nekik: ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, mi leterítjük önök előtt a vörös szőnyeget” – fűzte hozzá ironikusan a francia diplomácia vezetője. Fabius a brit miniszterelnöknek a G20-ak 2012. júniusi mexikói csúcstalálkozón francia üzletemberek előtti kijelentésére utalt. Cameron ugyanis azt hangoztatta: vörös szőnyegen várja az új francia adópolitika elől menekülőket.

Kivételes partner

Pierre Moscovici gazdasági miniszter a BFM hírtelevízióban elismerte, hogy „Nagy-Britannia a kezdetektől fogva kivételes partnere volt az Európai Uniónak, egy adott pillanatban visszatérítést kért, amely még mindig létezik, nem lett tagja a schengeni övezetnek, ugyanakkor nagyon hasznos (tag)”.

Moscovici szerint „az európai szellemhez” hozzátartozik, hogy „tiszteletben tartja a sokszínűséget”. „Európa a sokszínűség egysége – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. – Én egy egységes Európáért küzdök, egy megkülönböztetett Európáért, ahol egyesek gyorsabban haladnak, mint a többiek.”

Nem járható út az à la carte Európa

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: többek között Nagy-Britannia ellenállása miatt nem sikerült az EU-t hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tenni. „Éppen azokat terheli igen nagy felelősség a reformok elhúzódásáért, akik mindig Európára mutogatnak.” David kritikája az Európai Unióról nem is a huszonhetek közösségének szól, hanem saját pártja euroszkeptikus szárnyának – tette hozzá.

A német szociáldemokrata politikus a Twitteren is bírálta a brit kormányfő beszédét. „Cameron à la carte Európája nem járható út” – írta a közösségi portálon megosztott üzenetében, hozzátéve, hogy nem szabad elveszni az uniós szerződésekről szóló vitában, hanem a gazdasági növekedés beindításával és a munkahelyteremtéssel kell foglalkozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.