Belföld

Özönvízszerű változásokról beszél Orbán

Kormányülés Vásárosnaményban (kormányülés, orbán viktor, )
Kormányülés Vásárosnaményban (kormányülés, orbán viktor, )

A kormány körülnézett vidéken, hogy tagjai lássák, milyen hatással voltak az intézkedések. Orbán a cigányságról érdeklődött.

A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben.

Az elmúlt két esztendő nagy átalakítása nem volt hiábavaló, 2013-ban jönnek az eredmények: csökken a rezsi, nőnek a bérek, a nyugdíjasoknak is több jut, mint a pénzromlás üteme, és az államnak van pénze arra, hogy segély helyett egyre több közmunkást állítson munkába – mondta Orbán Viktor kormányfő Vásárosnaményban, a kihelyezett kormányülés után.

A vásárosnaményi látogatás célja, hogy „végvári benyomásokat” gyűjtsön a kabinet. Egyben azt is megnézték, hogy az intézkedéseik miképpen valósulnak meg az ország ezen szegletében.

Czomba Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár adott tájékoztatást a beregi térség helyzetéről. A politikus beszédében elsősorban a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki – rámutatva a közfoglalkoztatás súlyára –, a térség kitörési pontjának pedig első helyen a mezőgazdaságot nevezte.

Csencselés és a cigányok

A kormányfő több ügyben is faggatta Czomba Sándort, így például a határ menti „csencselésről”, amely az államtitkár tájékoztatása szerint visszaszorult az utóbbi években – elsősorban az üzemanyag-csempészet, de a dohánytermékek még okoznak gondot.

Orbán Viktor a cigányság helyzetéről is érdeklődött, amellyel kapcsolatban a térség képviselője elmondta, a közmunkaprogramban a cigány lakosság nagy része is részt vesz, a tapasztalatok pedig azt mutatják, többségük akar is dolgozni. „Az a rendszer megszűnt, amikor a segélyezés különböző bugyrain keresztül” több pénzt lehetett összeszedni, mint munkával – hívta fel a figyelmet.

Vége a jutalmaknak

Ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon – mondta a miniszterelnök.

Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, “mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket” – mondta a kormányfő. A miniszterek sem kaptak jutalmat – közölte Orbán. Ahogy megírtuk, a fideszes polgármestereknek vissza kell fizetniük a pénzt, különben baj lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik