Belföld

Jön az ónos eső, elő a zeolittal!

Ötvenezer, ha sózza a járdát, százezer, ha jeges marad.

Sárga figyelmeztetés lépett életbe az ónos eső miatt, így újra esélyes, hogy csúszósak lesznek az utak. A közterület-fenntartó arra kérte a budapestieket, hogy lehetőleg ne üljenek autóba. Akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést konyhasóval végzi. Ugyanakkor százezer forintot is fizethet az, aki nem tisztítja meg a járdát.

A közterületen lévő felületek síkosságmentesítését a Fővárosi Közterület-Fenntartó Kft. (FKF) végzi. A kezelendő felület nagysága mintegy 25 millió négyzetméter. Az utakra jut gép, a járdákat, közlépcsőket kézzel takarítják.

Ahol nincs növényzet, ott továbbra is kloridtartalmú vegyületeket használ az FKF. A munkagépek már úgynevezett nedves szórásos technológiát alkalmaznak, vagyis a hintőanyagot kálcium-klorid vegyülettel nedvesítik, így az megtapad a burkolaton, nagyobb hatásfokkal olvaszt.

Védelem

Azokon a közterületeken ahol növényzet is található, valamint a védett fasorokban a fák, a növényzet kímélésére, továbbá a díszburkolatokon már évek óta alternatív hintőanyagot (zeolitot), illetve közjárdákon, közlépcsőkön zeolit-kalcium-klorid keveréket használunk – tájékoztatta lapunkat az FKF. Emellett útszóró sót, homokot is alkalmaznak.

A zeolitnak olvasztó hatása nincs, csúszásgátlásra, érdesítésre alkalmazzák, illetve nedvességmegkötő.


Zeolit a Margit hídonFotó: Neményi Márton

Az alkalmazásra kerülő vegyszerek minőségét az FKF Zrt. Környezetgazdálkodási és Minőségügyi osztályának akkreditált laboratóriuma vizsgálja meg. A környezetvédelem érdekében a minimális szinten próbálják tartani a só okozta korróziós és környezeti hatásokat, minden esetben csak az adott útviszonyokhoz meghatározott mennyiséget szórnak ki.

Bár a kloridtartalmú vegyületek nincsenek jó hatással a cipőkre, a zöldes zeolit megkíméli a lábbeliket és – ami még fontosabb – a kutyák tappancsát is.

Miért jobb a sónál?

A kalcium-kloriddal kevert zeolit olvasztó hatása lényegesen rosszabb az útszóró sónál, inkább érdesítő, csúszásgátló hatása van. Az alacsonyabb kloridtartalom miatt azonban kevésbé károsítja a díszburkolatokat.

Hogy mi mindent lehet még használni, ha csúszik az út, azt itt megnézheti.

Műtrágya

De nem csak csúszásgátlásra alkalmazható a zeolit. A Wikipédia szerint a zeolitcsoportok bizonyos része állattartó telepeken a szaghatást jelentősen mérsékli. Hígtrágya kezelésére eredményesen használható, mert megköti a káros anyagokat és a hasznos mikroelem-tartalmat növelik. Takarmánykiegészítőként alkalmazva megköti az emésztés során keletkező káros anyagokat, kiszűri a károsító baktériumokat.

Immunerősítő hatásuk is bizonyított. Táplálékkiegészítőként a bélflórára kedvező hatásúak. Nedvszívó hatásukat kihasználva vérzéscsillapítónak sebhintőporhoz adagolják. Üdítőitalok gyártásánál adalékanyagként alkalmazzák ízmegkötő, mikroelem pótló és emésztést elősegítő hatása miatt. Ezenkívül a NASA is alkalmazza a káros anyagok megkötésére és táplálékkiegészítőként az űrkutatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik