Belföld

A Fidesz törvényben rögzítené a rezsicsökkentést

A szolgáltatókat arra köteleznék, hogy fogyasztónként mutassák be a rezsiköltségek mérséklésének megvalósulását.

A rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője közölte, azért foglalnák törvénybe a 10 százalékos rezsicsökkentést, mert így „semmiféle kibúvóra” nem lesz lehetőségük a szolgáltatóknak, a költség esetleges átterhelésének a gondolata is el fog „illanni a fejükből”. Javaslatuk szerint a rezsidíjak csökkentését a számlák kiküldésével egyidejűleg lesznek kötelesek bemutatni a szolgáltatók a lakossági fogyasztóknak.

A törvényjavaslatot kivételes sürgős eljárásban akarják elfogadni a parlament februárban kezdődő, tavaszi ülésszakán. Németh Szilárd a hozzá érkezett, a 10 százalékos rezsicsökkentéssel kapcsolatos panaszokat, bejelentéseket szerdán eljuttatja a fogyasztóvédelmi hatósághoz.A munkacsoportnak egyébként több más fogyasztóvédelmi probléma is a látókörébe került, a legtöbb ezek közül azt kifogásolta, hogy a számlák érthetetlenek, megfejthetetlenek.

Emellett olyanok is fordultak a munkacsoporthoz, akik a díjcsökkentés esetleges kiterjesztéséről érdeklődtek, például a PB-gázpalackok és a kéményseprés esetében. Ezeket a felvetéseket a kormány elé fogják tárni – ígérte Németh, aki hét városból kapott olyan jelzést, amely szerint az egyedi mérőórákkal nem rendelkező társasházakat nagyfogyasztókként tartja számon a szolgáltató, és „nem dobja szét” albetétekre a lakásokat. A mostani jogszabályi környezetben ezt – ha vitathatóan is, de – megteheti a közműcég, e helyzet megoldása érdekében azonban – mivel a rezsicsökkentés a lakossági felhasználókra vonatkozik – újabb jogszabály-módosítást kell majd kezdeményezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik