Belföld

Így lehet ingyen jogot tanulni

Ideiglenes részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások miniszterével a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A nyolc pontból álló egyezség rögzíti többek között, hogy azon a 16 szakon – többek közt a jogász- és a közgazdászképzésben – is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni.

Ezekre a szakokra „minőségi, minimum-ponthatárokat” állapítottak meg (465-470 pont), ami azt jelenti, hogy „ma Magyarországon a legjobbak továbbra is ingyen tanulhatnak” – hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter. A ponthatárok magasnak számítanak: normál érettségivel maximum 400 pontot szerezhet egy diák. Ezért emelt szintű érettségi és nyelvvizsgák nélkül nem kerülhet be ezekre a szakokra senki. Tavaly a Corvinus legnépszerűbb szakjain 480 pont volt a ponthatár.

A Hallgatói Hálózat azt kérte a HÖOK-től, ne írja alá a megállapodást, mert abban nincs elég garancia a hat pont teljesítésére.Füzessi Károly aktivista lapunk érdeklődésére közölte: nem ismerik a nyolc pontot tartalmazó megállapodás részleteit, az aláírt dokumentumról a sajtóból értesültek. Véleménye szerint “kommunikációs trükközés folyik” a kormány részéről, és a felsőoktatás további átalakítása “ebben a formájában kasztrófához vezet”.

A HÖOK az aláírás előtt fél órával még közleményben jelezte, nem fogadják azt el. További részletek itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik