Belföld

Hóhatár? Ön szerint hol kezdődik Magyarország?

Bejárta az internetet egy videó, melyen jól látszik a különbség az osztrák és a magyar közutak között a hóesés után. A közútnak van magyarázata.

Egy autós videót készített arról, amint átlépi a magyar határt Ausztria felől érkezve. A mezsgyén a sónedves, tiszta utat havas útburkolat veszi át. Több kommentelő hozzáfűzte vicces véleményét a videóhoz: „az osztrákok áttolták hozzánk a havat”. Nyilván nem így történt, ám a látottak alapján ez sem lenne elképzelhetetlen.

A videón látottak bejárták a közösségi portálokat is, a Magyar Közút Zrt. közleményben reagált a közfelháborodásra. Tájékoztatásuk szerint:

„…a hétvége folyamán csak Győr-Moson-Sopron megyében 39 útszakasz vált időszakosan járhatatlanná a nagyon intenzív havazás és a rendkívüli erejű szél okozta hóátfúvások miatt. A megyébe több hómarót és hóekét is átcsoportosítottunk a hatékonyabb munkavégzés érdekében. A legtöbb gépet a határállomásokhoz vezető főutak járhatóvá tételére vezényeltük át (84-es főút Sopron, 861-es főút Kópháza, 150-es főút Rajka és 14-es számú főút Vámosszabadi), mivel azt szerettük volna elérni, hogy a belépő nagy kamionforgalom biztonsággal mehessen a tervezett útvonalán, elkerülve a nehézgépjárművek keresztbefordulását, megcsúszását, ami újabb torlódásokhoz vezetett volna

Ezek a főutak már vasárnap is nedvesek, sónedvesek voltak a folyamatos munkavégzésünknek köszönhetően, nem volt különbség a határ két oldalán.

Általánosságban elmondható, hogy a téli időszakban a hóeltakarítási munkákat először a legforgalmasabb fő- és mellékúthálózaton végezzük el, majd az alacsonyabb forgalmú összekötő és bekötő utakon. A havazás elállta után 24 órán belül az összes útszakaszunkon elvégezzük a szükséges munkákat.

Egyébként van különbség az osztrák és a magyar oldalon található szakaszok útbesorolása között, nálunk például a videón szereplő út alacsonyabb szolgáltatási kategóriába tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy ne végeznénk el időben az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelő munkákat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik