Belföld

Törvénytelenül javította bakiját az EMMI?

Egy baki miatt már idén – szándékaival ellentétben – az EMMI 300 pontra emelte a minimális bekerülési ponthatárt a felsőoktatásba. A hibát javította, de törvénytelenül, ezért az érvénytelen.

Már idén hatályba léptek a 2016-ban bevezetni szándékozott felsőoktatási felvételi ponthatárok, mert az erről szóló jogszabályban kodifikációs hibát vétett az oktatásért felelős államtitkárság – hívta fel a figyelmet az arsboni.hu jogi lap. A hibát észlelte is az államtitkárság, s mint írta “A kodifikációs hibát észrevettük, és a Magyar Közlöny 2013. január 7-én megjelent 3. számának utolsó oldalán helyesbítettük”.

A jogi lap azonban úgy véli, hogy a kodifikációs hibát a kormányzat törvényellenes jogalkotási eljárással szándékozott kijavítani, s így ahhoz semmilyen joghatás nem fűződik. Ezért továbbra is 300 pontos minimummal lehet csak bekerülni jogszerűen az egyetemekre.

„A jogalkotási törvény illetve az AB vonatkozó gyakorlata alapján hatályba lépett jogszabályok vonatkozásában kizárólag jogszabály-módosítással orvosolható a hiba. Hiába jelent meg tehát a helyesbítés a felsőoktatási minimum pontszámokkal kapcsolatban, az nem alkalmazható, és mint nem létezőt, figyelmen kívül kell hagyni, mert a jogalkotási eljárás súlyos megsértését jelenti” –olvasható az arsboni.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik