Belföld

Hoffmann: akár meg is vesszőzhetnek

hallgatói hálózat (haha, hallgatói hálózat, diáktüntetés, )
hallgatói hálózat (haha, hallgatói hálózat, diáktüntetés, )

Hallgatók zavarták meg az oktatási államtitkár előadását. A közönség kifújolta a felsőkoktatásért küzdő hallgatókat.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken, épp a II. Nemzeti Köznevelési Konferencián tartott előadást, amikor a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái megzavarták.

A diákok először Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nyitóbeszédét szakították meg, amikor megafonon arról kezdtek el beszélni, hogy a kormány szerintük tönkreteszi a felsőoktatást. Balog ekkor „jól neveltségre” utasította a diákokat, ők pedig elhallgattak.

Ezután jött Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár beszédének nagyjából ötödik percében a hallgatók jelezték, szeretnének kérdezni tőle. Az államtitkár ekkor a – Hír24 helyszíni tudósítója szerint meglehetősen Hoffmann-párti – közönséghez fordult és megszavaztatta őket, hogy engedik-e ezt a diákoknak. Erre ők nemet mondtak, így a hallgatók csendben maradtak.

Hoffmann előadása után azonban, a közönség fújolása közepette, kimentek a színpadra, de ekkor sem engedték őket a mikrofonhoz. Tudósítónk szerint egyértelműen a hallgatók ellen volt a nézősereg, többségük Hoffmann Rózsát védte. Volt például olyan néző, aki eltakarta az egyik tévétársaság kameráját, amikor a diákok a felsőoktatás problémáiról kezdtek beszélni.

Hoffmann és a vesszőzés

Az előadások után sajtótájékoztatóra ment az emberi erőforrás miniszter és az oktatási államtitkár. Az eseményre két hallgatót is beengedtek. Egyikük a Diákhitel2 hiányosságait kérte számon a kormányon, másikuk a közoktatás államosítása kapcsán kialakult fejetlenségről beszélt. Az előbbivel kapcsolatban Balog azt mondta, szerinte ez a konstrukció közép- és hosszútávon is jó lett volna a diákoknak, de megérti, hogy félnek a fiatalok a hiteltől. Az új rendszerben ezért inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy az tanulhasson ingyen, aki teljesíti a minőségi követelményeket. De a Diákhitel2 továbbra is rendelkezésre áll.

A közoktatásban tapasztalható káoszt számonkérő hallgatónak azt mondta a miniszter, hogy itt ne a véleményét fejtse ki, hanem konkrét kérdést tegyen fel, és ha további egyeztetést szeretne, akkor ő áll elébe.

Hoffmann Rózsa mindenesztre közoktatás-ügyben bizalmat kért, és azt mondta, amennyiben szeptemberre nem áll helyre a rend, akár meg is vesszőzhetik vagy meg is kövezhetik a hallgatók. Erre Balog Zoltán nevében is ígéretet tett, de ez a miniszternek láthatóan nem igazán tetszett.

A sajtótájékoztató után Balog Zoltán a két diák aktivistával külön is beszélt a leendő tárgyalásukról. Tóth Fruzsina Márta, a HaHa képviselője a találkozó után azonban elmondta, konkrét időpontban nem állapodtak meg a miniszterrel, csak egy email-címet kaptak, amin egyeztethetnek majd erről. Szóba került a 16 szak helyzete is, ezzel kapcsolatban a miniszter megígérte, hogy az ide felvehető, államilag finanszírozott diákok ponthatárának kijelölésénél a 2011-es számokat veszi alapul.

A sajtótájékoztató után Balog Zoltán a két HaHa-s aktivistával külön is beszélt. Tóth Fruzsina Márta, a HaHa képviselője a találkozó után elmondta, konkrét időpontban nem állapodtak meg a miniszterrel, csupán abban, hogy levélben kérnek tőle találkozót. A megbeszélésen szóba került a 16 szak helyzete is, Tóth elmondta, hogy a miniszter tájékoztatása szerint az ide felvehető, államilag finanszírozott diákok számának meghatározásához a 2011-es számok lesznek az irányadóak.

Program a hátrányos helyzetű középiskolásoknak

A miniszter és az államtitkár a konferencián és a sajtótájékoztatón is sikeresnek nevezték az oktatás megújítását. Balog Zoltán bejelentette, hogy legalább nyolcezer hátrányos helyzetű diák továbbtanulását segíti egy most induló program, amely négymilliárd forintos keretből támogatja a felsőoktatásba jutásukat. Kifejtette, hogy ez szerinte igazságosabb rendszer, mint az eddigi, amikor pluszpontokat kaptak a halmozottan hátrányos helyzetű diákok. A programmal viszont olyan helyzetet teremtenének, hogy maguktól magasabb pontszámot érhessenek el. Egy-egy intzémény akár 50 millió forintot is elnyerhet a pályázaton e célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik