Belföld

Elírták a felvételi rendeletet: sok diák kiszorulhat

felvételi ponthatár (felvételi, elte, )
felvételi ponthatár (felvételi, elte, )

Alapszakokon a kormányrendelet szerint már idén 300 pont a minimális bekerülési küszöb, noha a szigorítást csak 2016-ra ígérte a kormány. Egy elírás miatt több ezer diák szorulhat ki az egyetemekről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly december 20-án kibocsátott közleménye szerint 2013-ban a felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz. A közlemény kifejezett álláspontja szerint a miniszter idén (bár lehetősége lenne rá) még nem kívánja meghatározni szakonként a minimális ponthatárokat.

A Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet e szerint írja le a minimális ponthatárokat, és azt is leszögezi, hogy azok 2016-ig lépcsőzetesen (évente 20 ponttal) növekednek, amikor is elérik az alapképzésnél a 300, felsőoktatási szakképzésnél 260 pontot.

A hiba e kormányrendelet hatályba léptető rendelkezéseiben van – mutat rá az arsboni.hu című jogi lapban Mátyás Ferenc. A ponthatár-módosításokat a kormányrendelet 47. paragrafusa tartalmazza, a rendelet alaphatálya – 2013. január 1. – alóli kivételek egy elírás miatt azonban a 48., nem pedig a 47. paragrafusra vonatkoznak. Valószínűleg arról van szó, hogy a törvénygyártási cunamiban elírták a számot.

A jelenleg érvényes jogszabályok szerint tehát 2013. január 1-jétől érvényesek a végleges (216-os) minimális ponthatárok. Ez alapján, ha csak nem módosítják gyorsan már idén 300 pont a minimális bekerülési határ.

A tévedés az idén felvételizők szempontjából (a decemberben szinte naponta módosított felsőoktatási jogszabály-tervezetek, a felvételi tájékoztató csúszása és hiányossága után) újabb jogbizonytalanságot okoz, „hiszen a jelentkezések beadásának határideje nagyon közel van, a minimális ponthatárok hatályos értéke pedig jelentősen eltér a korábbi kommunikációtól”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik